Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу проведе телефонен разговор с

...
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу проведе телефонен разговор с
Коментари Харесай

Чавушоглу и Блинкен обсъдиха отношенията между Турция и САЩ

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу организира телефонен диалог с американския си сътрудник Антъни Блинкен.

Двамата дипломати са разискали настоящи въпроси на двустранните връзки, мирния развой в Афганистан и плануваната среща в Истанбул, както и развиването на ситуацията в Сирия и Близкия Изток, написа уеб сайтът „ A News”.

Това е първият диалог сред Чавушоглу и Блинкен след срещата им в коридорите на срещата на върха на външните министри на НАТО в Брюксел предишния месец.

Тогава Блинкен акцентира, че " Турция е дълготраен и скъп съдружник " и че е в полза на Анкара да остане в алианса.

Връзките сред съдружниците в НАТО Турция и Съединени американски щати бяха мощно обтегнати поради закупената от Анкара съветска система за противовъздушна защита С-400, което накара Вашингтон да отстрани Турция от своята самолетна стратегия F-35 Lightning II.

Съединени американски щати настояват, че Русия може да употребява системата за приемане на класифицирани данни за самолетите Lockheed Martin F-35 и е несъвместима със системите на НАТО. Турция обаче упорства, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и няма да съставлява опасност за алианса.

Анкара неведнъж акцентира, че отводът на Съединени американски щати да го продадат системите Patriot са я предиздвикали да потърси различен снабдител, а Русия е предложила по-добра договорка, в това число по повод прехвърлянето на технологии. Турция даже предложи да се сътвори комисия за изясняване на възможни механически проблеми.

Войната в Сирия, изгонването на Фетулах Гюлен, както и поддръжката на Съединени американски щати за терористичната организация ПКК, заплашваща сигурността на Турция, доведоха до възходящо напрежение сред двамата сътрудници.

Мирните договаряния в Афганистан, обаче, се обрисуват като област на съдействие сред двете страни.

По-рано този месец в писмо до президента на Афганистан Ашраф Гани Блинкен предложи провеждането на ръководена от Организация на обединените нации мирна конференция в Турция за завършване на мирното съглашение. След новината Турция изрази подготвеност да взе участие в напъните за ходатайство за определяне на мир в Афганистан и района.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР