Външният министър на Словакия предложи оставката си в петък, нанасяйки

...
Външният министър на Словакия предложи оставката си в петък, нанасяйки
Коментари Харесай

Правителствената криза в Словакия се задълбочава след оставка на външния министър

Външният министър на Словакия предложи оставката си в петък, нанасяйки нов удар на десноцентристкия кабинет, който към този момент работи като служебно държавно управление преди плануваните за септември предварителни избори.

Напускането на Растислав Кацер следва поредност от други министерски оставки и ускорява натиска върху премиера Едуард Хегер, който е призоваван от опозицията да напусне и да направи път за държавно управление на технократи, написа Ройтерс.

Споровете съвсем сковаха политиката в Словакия, която беше мощна поддръжка на съседката си Украйна след нахлуването на Русия.

" Външният министър Кацер... импровизирано изрази воля да бъде освободен от отговорностите си ", сподели президентът Зузана Чапутова в телевизионно послание онлайн от Лондон, където ще участва на съботната коронация на английския крал Чарлз III.

Чапутова, чиято роля й дава пълномощието да назначава премиера, сподели, че ще разиска обстановката с Хегер и ръководителя на Народното събрание Борис Колар след завръщането си.

Кацер, който пътува до Италия, не беше открит незабавно, с цел да разяснява аргументите за оставката си.

Откакто загуби болшинство предишния септември след отдръпването на съдружния й сътрудник - либертарианската партия SaS, ръководещата коалиция е подложена на непрекъснати рецесии.

SaS се причисли към лява опозиционна партия при гласуването посредством избор на съмнение през декември, обвинявайки държавното управление, че не оказва помощ на хората да се оправят с по-високите разноски за сила.

 И Словакия на предварителни избори - няма болшинство за държавно управление И Словакия на предварителни избори - няма болшинство за държавно управление

Парламентът гласоподава за осъществяване на предварителни избори през септември тази година. Няколко министри напуснаха, акцентирайки разнообразни аргументи, последно министърът на земеделието тази седмица - след скандал за дотация за компания, която има. Той отхвърли да е направил нарушаване.

Хегер трябваше да поеме отговорността за всеки от напусналите, защото овакантените постовете не могат да бъдат заети от различен министър, до момента в който държавното управление работи като служебно.

Премиерът сподели, че няма да разяснява, до момента в който не се срещне с президента.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР