Външният министър на Русия Сергей Лавров влезе в нов скандал

...
Външният министър на Русия Сергей Лавров влезе в нов скандал
Коментари Харесай

Лавров с нов гаф срещу евреите. Европейският еврейски съюз иска извинение - Свят

Външният министър на Русия Сергей Лавров влезе в нов скандал със международната еврейска общественост, откакто съпостави западната коалиция към Съединени американски щати и НАТО в поддръжка на Украйна с Холокоста и похода на Хитлер против еврейството. Поредната недипломатична демонстрация на съветския посланик номер 1 провокира гневни реакции в общността, а Европейският еврейски съюз изиска от външния министър на Путин опрощение.

Вчера Сергей Лавров съобщи, че Съединените щати са организирали коалиция от европейски страни, с цел да водят война с Русия посредством Украйна и добави, че по този метод Съединени американски щати желали да решат „ съветския въпрос “. Лавров съпостави това с дейностите на Адолф Хитлер за съставяне на коалиция за „ окончателното решение на еврейския въпрос “. По-късно поради тези думи съветският дипломат беше извикан в канадското външно министерство, а в Съединени американски щати Белият дом дефинира изказването като обидно.

Президентът на Европейския еврейски конгрес (EJC) Ариел Музикант прикани съветския външен министър Сергей Лавров да се извини и да отдръпна думите си за желанието на Съединени американски щати да разрешат " съветския въпрос ". EJC назова също по този начин изказването на Лавров деформиране на паметта за Холокоста.

„ Ние сме шокирани и потресени от това срамно съпоставяне на дейностите на обединението от демократични страни и нацисткото гонене с убийството на шест милиона евреи по време на Холокоста,, направено от министър Лавров “, сподели Ариел Музикант.

„ Това е деформиране на паметта за Холокоста на нейното най-основно равнище и ние призоваваме господин Лавров недвусмислено да се извини и да отдръпна тези мнения “, добави той.

Репликата на Лавров е към този момент рецидив в антисемитските му изяви. През май той съобщи в изявление, че еврейският генезис на украинския президент Володимир Зеленски не значи, че в страната няма нацисти и изясни, че и Адолф Хитлер е бил с еврейска кръв.

Последва скандал в Израел, при който съветският дипломат беше извикан в израелското външно министерство за уточнения. Израелският външен министър Яир Лапид изиска опрощение. Руското външно министерство в отговор назова изказванията на Лапид „ антиисторически “ и упрекна Израел в поддръжка на „ неонацисткия режим в Киев “.

Руският президент Владимир Путин се извини за думите външния си министър за евреите и антисемитизма в персонален диалог с тогавашния израелския министър председател. От кабинета на премиера оповестиха, че са приели извинението на съветския президент, само че Кремъл не удостовери, че Путин се е извинил.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР