Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли ще отправи предизвикателство

...
Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли ще отправи предизвикателство
Коментари Харесай

Външният министър на Великобритания e на посещение в Китай

Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли ще насочи предизвикателство към китайските публични лица в Пекин поради възходящата им военна поддръжка за Русия, само че има намерение срещите му да бъдат възприети като възобновяване на политическия разговор, който в последна сметка да съживи търговията на Обединеното кралство с Китай, написа " Гардиън ".


Преди срещите той съобщи, че нито един значим интернационален въпрос не може да бъде решен без Китай, само че добави, че страната би трябвало да извърши интернационалните си задължения и отговорности.

" Нито един важен международен проблем - от изменението на климата до предотвратяването на пандемии, от икономическата неустойчивост до разпространяването на нуклеарни оръжия - не може да бъде решен без Китай ", сподели той.

" Размерът, историята и световното значение на Китай значат, че те не могат да бъдат подценявани, само че това е обвързвано и с отговорност на международната сцена. Тази отговорност значи Китай да извършва своите интернационалните задължения и отговорности ", добави Клевърли.

Това е първото посещаване на почитан член на английското държавно управление в Китай от пет години насам и отразява общото предпочитание на Запада след пандемията да види дали връзките с Пекин могат да бъдат ръководени по-добре.

Джина Раймондо, министърът на търговията на Съединени американски щати, която сега е в Пекин, е последната от поредицата американски публични лица, посетили страната тази година, в това число държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.


Германският министър на външните работи Аналена Баербок и френският президент Еманюел Макрон посетиха Пекин тази година, като Макрон поддържа самостоятелна от Съединени американски щати политика във връзка с бъдещата защита на Тайван.

Мястото за маневриране на Клевърли е възпрепятствано от различията във връзка с някогашната английска колония Хонконг и от гласовита група консерватори, измежду които е и някогашният министър-председател Лиз Тръс, които упорстват Обединеното кралство да заеме по-твърда позиция във връзка с китайските репресии и по-специално опасността, която Пекин съставлява за Тайван и правата на индивида.

По време на визитата си в Тайван Тръс прикани за основаване на " икономическо НАТО ", което да се опълчи на Китай. По време на акцията си за лидерския пост Риши Сунак дефинира Китай като най-голямата дълготрайна опасност за Англия и даде обещание да закрие институтите " Конфуций " в университетските кампуси на Обединеното кралство - нещо, което не съумя да направи.

Международната наклонност за разговор с Китай от този момент насам рискува да остави Англия в изолираност. В забележителна тирада, произнесена през април в Mansion House, Клевърли съобщи, че Обединеното кралство има огромна потребност от разговор с Китай за решение на световни проблеми като изменението на климата и интернационалната сигурност.

Той счита, че спирането на връзките с Китай би било акт на уязвимост, а не на мощ, и без да преувеличава въздействието на Обединеното кралство, китайците са подготвени да изслушат авторитетен световен състезател, стига Обединеното кралство да бъде възприето като " поредно, ясно, недвусмислено и търпеливо "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР