Външният министър Екатерина Захариева определи като крайно неприемливо изказването на

...
Външният министър Екатерина Захариева определи като крайно неприемливо изказването на
Коментари Харесай

Захариева: Изказването на Чавушоглу е крайно неприемливо

Външният министър Екатерина Захариева дефинира като извънредно недопустимо изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила при приемането на поправките в Закона за вероизповеданията от българския парламент. Захариева е подготвена да бъде изслушана по тематиката в Народното събрание.

Тя ще сложи въпроса пред турския дипломат Хасан Улусой, който е извикан в Министерство на външните работи през днешния ден следобяд. Захариева удостовери, че е говорила с турския си сътрудник Чавушоглу по негово гледище. Той изразил терзание, че законът бил ориентиран против мюсюлманската вяра.

„ Законът не е ориентиран против нито една вяра. Право на българския парламент е да се погрижи за това да финансира всички религии в България, тъй че да се усещат равни. Нямаме какво да крием. България в никакъв случай не се е подлагала на напън “, акцентира външният министър Екатерина Захариева.

Преди това от „ Обединени патриоти “ внесоха в деловодството на Народното събрание искане за чуване на Захариева в Народното събрание в сряда за това какви дейности са подхванати във връзка изявленията на турския ѝ сътрудник Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила в поправките в Закона за вероизповеданията.

Председателят на парламентарната група Волен Сидеров настоя и министър председателят да вземе отношение по случая. „ Не може външен министър на друга страна да се изрича по този метод. Мисля, че и министър председателят ще вземе отношение, макар че там са деликатни с Ердоган, те имат деликатни връзки по отношение на бежанци-мигранти, само че въпреки всичко това са разнообразни тематики, достолепието на България би трябвало да се пази “, уточни Сидеров.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разяснява, че случилото се е поредна провокация към България от страна на Турция.

„ Тези провокации са периодически. Това са едни непрекъснати сондажи на турската страна във връзка с жизнеността на инстинкта за самозапазване на България “, сподели той.

Бившият към този момент народен представител Цветан Цветанов, който е измежду вносителите на законопроекта за вероизповеданията, отхвърли за каквото и да е интервенция от страна на Турция: „ Категорично не и по никакъв мотив не съм чувал позиция от страна на Турция по тематиката за закона за вероизповеданията “. Цветанов дефинира като популизъм настояването на Българска социалистическа партия за несъгласие върху закона за вероизповеданията. Той разкритикува левицата, които не вземат участие в съвещанията на Народното събрание. Цветанов обърна и внимание, че Консултативният съвет към президента не е заседавал от близо година.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от своя страна съобщи: „ Аз нямам визия да има такава информация, нямам и информация, само че доколкото знам в неделя в Турция има избори “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР