Външните министри от Европейския съюз се съгласиха на среща днес,

...
Външните министри от Европейския съюз се съгласиха на среща днес,
Коментари Харесай

ЕС единен по въпроса за санкции срещу Русия

Външните министри от Европейския съюз се съгласиха на среща през днешния ден, че при възможна съветска експанзия против Украйна ще бъдат наложени стопански наказания на Москва, съобщи Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция.

" Европейският съюз е обединен в поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", сподели висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел на конференция след срещата.

" Министрите, всичките, през днешния ден дадоха доста ясно да се разбере, че възможна експанзия против Украйна ще докара до политически последствия и висока икономическа цена за Русия ", съобщи той.

Европейски Съюз и Съединени американски щати постановиха стопански наказания на Русия през 2014 година след анексията на Крим, а в този момент обмислят нови ограничения, в случай че съветската войска се опита да нахлуе в Украйна.

По-рано Борел сподели, че Европейски Съюз изследва дружно със Съединени американски щати и Англия " какви (санкции) може да бъдат наложени, по кое време и по какъв начин, по съгласуван метод ".

" Убедени сме, че Русия в действителност се приготвя за пълномащабна война против Украйна. Това евентуално е невиждано събитие след Втората международна война ", сподели литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис.
" Ако това е невиждано нахлуване... значи, че и отговорът на западните страни би трябвало да бъде невиждан ", съобщи той.

Според дипломати от Европейски Съюз полемиките са се съсредоточили върху допустимо последователно усилване на възможни наказания - от забрани за пътешестване и заледяване на активи на съветски политици до запрещение на финансовите и банковите връзки с Русия.

Възможните разновидности са включвали и наказания против тръбопровода " Северен поток 2 " за да не се разреши той да проработи, а също наказателни ограничения против още съветски държавни компании в защитата и енергетиката или анулация на контракти за доставка на газ.

По думите на дипломати сходни стъпки евентуално ще бъдат разисквани единствено в случай че съветската войска се опита да извърши цялостно навлизане в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР