Външните министри на НАТО се събират извънредно на онлайн среща

...
Външните министри на НАТО се събират извънредно на онлайн среща
Коментари Харесай

Страните от НАТО се събират извънредно преди разговорите с Русия

Външните министри на НАТО се събират изключително на онлайн среща в петък, 7 декември, поради обстановката към Украйна и " необятен кръг въпроси на европейската сигурност ", заяви говорителката Уана Лунджеску. Това ще стане в навечерието на съвещанието на Съвета Русия-НАТО, за което през днешния ден публично бе доказана датата 12 декември.

Не е ясно кой ще съставлява България на събирането в петък, откакто през днешния ден външно министерство заяви, че министър Теодора Генчовска е призната за проучване във Военно-медицинска академия, откакто е почувствала неразположение и със подозрение за COVID-19.

В сряда Москва най-вероятно ще изпрати зам.-министри на външните работи (Сергей Рябков) и на защитата.

Преди това за 10 януари са планувани договаряния в Женева сред Русия и Съединени американски щати (Рябков ще се срещне с колежката си Уенди Шърман), а на 13 януари ще има среща във Виена в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

От реакциите и мненията на анализатори в Русия се вижда, че упованията на Кремъл са ориентирани само към срещата в Женева, където евентуално ще се разискват оферти за съкращения и разграничаване на стратгическо въоръжение.

Шъмрман е вторият човек в управлението на Държавния департамент след държавния секретар Антъни Блинкен, деец е в дипломацията и беше водеща в преговорния екип на Съединени американски щати по договорката за иранската яядрена стратегия по времето на президента Барак Обама.

Според " Ройтерс " от алианса са опитвали да провеждат от месеци насам среща на основаният през 2002 година Съвет Русия-НАТО, само че това дефинитивно е спряло през октомври. Тогава съставът на съветското посланичество в централата на НАТО бе скъсен на половина, като бе отказана акредитация на руснаци с съмнения, че работят за разузнаването.

Срещата на външните министри ще бъде председателствата от генералния секретар Йенс Столтенберг и е планувана за 15 часа българско време. " Всеки разговор с Русия би трябвало да се води споредпринципа нареципрочност и да дава отговор на загрижеността на НАТО от съветските дейности, както и да има поради паниките на европейските сътрудници в алианса ", разяснява за " Ройтерс " представител на НАТО във връзка срещата на 12 януари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР