Външните министри на Китай, Япония и Южна Корея се срещнаха

...
Външните министри на Китай, Япония и Южна Корея се срещнаха
Коментари Харесай

Външните министри на Китай, Япония и Южна Корея се срещнаха в Пекин

Външните министри на Китай, Япония и Южна Корея се срещнаха през днешния ден в Пекин. Трите страни се стремят да насърчат постигането на прогрес в нуклеарното разоръжаване на Северна Корея, съобщи Асошиейтед прес.

Китайският външен министър Ван И съобщи, че страната му ще работи с Токио и Сеул за опазване на мултилатерализма, свободната търговия и стабилността в района.
Ван се срещна с сътрудниците си Таро Коно от Япония и Кан Кьон Уа от Южна Корея. Тримата са разискали обстановката на Корейския полуостров и районното икономическо съдействие, заяви японското външно министерство, представено от ТАСС. Ведомството добави, че Коно е изискал от своите сътрудници "съдействие за решение на въпроса с похитените от Северна Корея японски жители ".

Тристранните разисквания се състояха в миг, когато връзките сред Япония и Южна Корея са обтегнати. Влошаването на двустранните връзки настъпи, откакто Япония стегна контрола върху износа на материали с извънредно значимо значение за южнокорейския бранш за произвеждане на полупроводници и реши да намали статута на Южна Корея като привилигирован сътрудник в търговията.

Сеул упреква Токио, че употребява търговията като наказателно средство в политическите разногласия, които от време на време пораждат сред двете страни по въпроса за времето на Втората международна война.

От друга страна, Китай и Южна Корея едвам неотдавна започнаха да възвръщат връзките си, откакто Пекин предприе против Южна Корея мъчителни ответни дейности в стопански проект поради решението на Сеул да одобри на своя територия мощна американска система за противоракетна защита.

Вчера Ван имаше обособена среща с Коно. Китай и Япония се радват на извънредно спокоен интервал в неведнъж бурните си връзки. Само преди няколко години двете страни съвсем бяха стигнали до спиране на връзките поради спор за острови в Източнокитайско море, които са притежание на Япония, само че за които претендира и Китай.

Китай е най-важният съдружник на Северна Корея и пази позицията, че стъпките, които Пхенян подхваща, зависят от гаранциите в областта на сигурността, които Сеул и Вашингтон дават.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР