Външните министри на ЕС дадоха зелена светлина за налагането на

...
Външните министри на ЕС дадоха зелена светлина за налагането на
Коментари Харесай

Новите санкции срещу Русия: какво трябва да знаем за тях |

Външните министри на Европейски Съюз дадоха зелена светлина за налагането на нови наказания против Русия - поради задържането на Навални. Кого ще обиден те и по кое време ще влязат в действие? Обяснява  

Много политици и наблюдаващи чакаха, че още на предходната среща на външните министри преди месец Европейски Съюз ще утвърди нови наказания против Русия поради задържането на Алексей Навални. Вместо наказания обаче тогава беше решено отговорникът за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел да замине за Москва. Визитата му претърпя цялостен неуспех и беше доста остро подложена на критика. Сега външните министри откриха пътя за налагането на нови наказания против Москва. Очакванията са, че до една седмица процедурата ще бъде финализирана и глобите ще влязат в действие.

Не и за олигарсите, близки до Путин?

Чак тогава ще бъдат обявени и публично имената на глобените лица, които ще се окажат със замразени активи в страните-членки и със възбрана да стъпват на територията на Общността. Най-вероятно измежду тях ще бъдат ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, основният прокурор Игор Краснов, шефът на пандизите (Федералната работа за осъществяване на наказанията) Александър Калашников и шефът на Националната армия Виктор Золотов.

Алексей Навални и Европейският парламент упорстваха да бъдат наложени наказания и против съветски олигарси, близки до президента Владимир Путин, за което настояваше персонално Навални. Това обаче се оказва по-сложно от предстоящото. " Не можем да постановяваме наказания на някого единствено тъй като не ни е приветлив. Дори и да не харесваме олигарсите, ние би трябвало да можем да потвърдим, че глобените лица са директно забъркани в това, в което ги упрекваме ", съобщи по този мотив Жозеп Борел.

Германският външен министър Хайко Маас не удостовери, само че и не отхвърли четирите представени имена в листата със глобите. Много публицисти показаха изненадата си от това, че описът е прекомерно пай. Още повече, че преди европейската среща двамата ръководители на антикорупционния фонд на Навални - Леонид Волков и Иван Жданов - са уведомили външните министри, че мекият метод към президента Путин не прави никаква работа, а единствено го убеждава в слабостта на Европейски Съюз. Волков твърди, че правилните на Путин съветски олигарси играят централна роля в " репресивната машина " на Кремъл.

Междувременно съветското държавно управление заплаши с последствия. Санкциите няма да останат без отговор от съветска страна, съобщи пред организация Интерфакс шефът на Комисията по външните работи в Държавната дума Леонид Слуцки. Подробности обаче той не уточни, а единствено увери, че налагането на наказания поради проблема Навални са " още една стъпка по пътя на утежняването на връзките с Русия ". А съветското външно министерство назова решението на Брюксел " разочароващо ".

Намеса във вътрешните работи?

От към три седмици Европейски Съюз упорства за освобождението на Навални - дотук без триумф. Москва счита това за интервенция във вътрешните работи. В началото на февруари 44-годишният Навални беше наказан за това, че неведнъж бил нарушил ограниченията от предходна негова условна присъда от 2014 година за машинация и заграбване на средства. Миналата събота на по-горна инстанция беше доказано изпращането му в углавен лагер. Освен това на Навлани му беше наложена и парична глоба за засегнатост на деец от войната.

След натравянето на Навални с Новичок предходната година Европейски Съюз наложи наказания на виновни за това хора от близкото обграждане на президента Путин. В Брюксел считат, че зад атентата против непримиримия критик на Кремъл стоят държавни органи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР