Външните министри на 13 държави предупреждават в писмо Израел да

...
Външните министри на 13 държави предупреждават в писмо Израел да
Коментари Харесай

Външните министри на 13 страни с писмо до Израел, за да се прекрати офанзивата в Рафах

Външните министри на 13 страни предизвестяват в писмо Израел да не подхваща огромно военно нахлуване в град Рафах в линията Газа, заяви в днешното си издание немският вестник " Зюддойче цайтунг ", представен от ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Подписалите писмото упорстват също за повече помощи за палестинското население, добавя вестникът.

Писмото от четири страници с дата 15 май, адресирано до израелския външен министър Израел Кац, е подписано от всички страни от Г-7 като се изключи Съединени американски щати. В него министрите акцентират правото на Израел на самозащита и осъждат терористичните офанзиви на " Хамас " и други ислямистки групировки на 7 октомври предходната година. 

Наред с това те приканват държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху да направи всичко по силите си да облекчи опустошителната и задълбочаваща се филантропична рецесия в линията Газа. Според " Зюддойче цайтунг " те приканват също Израел да отвори всички гранични пунктове към палестинския анклав за доставка на помощи, в това число " Рафах " на границата с Египет.

Преди малко повече от седмица израелската войска напредна от изток към Рафах макар острите интернационалните предизвестия. Оттогава армията управлява и палестинската част на граничния пункт сред Газа и Египет, а пунктът е затворен за филантропична помощ. Израел и Египет се упрекват взаимно за това.

Писмото е подписано от външните министри на страните от Г-7 - Германия, Франция, Англия, Италия, Япония и Канада, както и от сътрудниците им от Австралия, Дания, Финландия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея и Швеция.

Израелският министър на защитата Йоав Галант разгласи през вчерашния ден разполагането на спомагателни войски в Рафах . Според израелските военни там към този момент са изумени стотици цели и са унищожени няколко тунела. По данни на Организация на обединените нации към 600 000 души към този момент са избягали от град Рафах.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР