Външната комисия на Народното събрание (НС) прие предложението на председателя

...
Външната комисия на Народното събрание (НС) прие предложението на председателя
Коментари Харесай

Външната комисия прие проекта на решение на ДБ за Северна Македония


Външната комисия на Народното събрание (НС) одобри предлагането на ръководителя на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов за Република Северна Македония и отхвърли другите два плана на решение - на Движение за права и свободи и на ГЕРБ-СДС.

Очаква се на следващия ден тематиката да бъде препоръчана за разискване в пленарната зала.

По предложение на Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС депутатите прекъснаха за малко съвещанието си в опит да изготвят общ план на решение от импортираните три, само че в последна сметка не съумяха да стигнат до подобен.

Проектът на Демократична България планува включване на препоръка към двустранните протоколи по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие в Преговорната рамка по отношение на приемането на общите позиции на Европейски Съюз за междуправителствените конференции от Съвета на Европейски Съюз. Т.е. България директно, посредством присъединяване в Съвета, в допълнение към гаранциите, които се дават от Преговорната рамка, да може да управлява процеса, изясни Иванов.

От " Продължаваме промяната " обявиха, че застават зад предлагането на " Демократична България ".

" На днешното съвещание на Комисията по външна политика в Народното събрание беше реализирано единодушие в пленарната зала да бъде подложено на гласоподаване решение на Народното събрание, което дава мандат на Министерския съвет да утвърди преговорната рамка на Европейски Съюз с РСМ по отношение на кандидатурата ѝ за участие в Европейски Съюз ", оповестиха от Политическа партия.

След близо 8-часови диспути беше реализиран консенсус в зала да бъде входирано предложение, подкрепено от ГЕРБ, Демократична България и „ Продължаваме промяната “. Предложението на Движение за права и свободи не беше подкрепено от комисията.

От „ Продължаваме промяната “ считаме, че предлагането на Съвета на Европейски Съюз е необикновен триумф на българската дипломация, заслуга на министър Теодора Генчовска. Европа става поръчител, че всичко, което в миналото сме поставяли като изискване в договарянията с Република Северна Македония, ще бъде изпълнено и е незаобиколимо събитие в преговорния развой на Република Северна Македония. Решението ще бъде подложено на гласоподаване в пленарната зала на 24 юни ", написаща още от Политическа партия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР