Външна комисия не е Народното събрание. Тя е един помощен

...
Външна комисия не е Народното събрание. Тя е един помощен
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Външна комисия не е НС, Кирил Петков прави подарък на Путин

Външна комисия не е Народното събрание. Тя е един спомагателен орган на Народното събрание и решенията се взимат от залата, а не от Външна комисия. Кирил Петков влезе в играта на районен съд Македония, давайки и обещавайки, че ще направи взаимни отстъпки, които няма да отразяват ползите на България.

От прибързаното повдигане на ветото ще изгубят и България, и жителите на районен съд Македония. В техен интерес е РСМ да се реформира. В техен интерес е да знаят историята такава каквато е, а не измислената история, която е основана, с цел да ги отдалечи от България и българщината.

С дейностите си и говоренето си Петков подкопава напъните на България за реформиране на РСМ и превръщането й от прокси на Путин в европейска страна. Франция няма по какъв начин да подсигурява българските претенции, в случай че те не влязат в Преговорната рамка и не бъдат утвърдени от всички страни-членки на Европейски Съюз.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Екатерина Захариева, народен представител от ГЕРБ и някогашен вицепремиер и външен министър (2017-2021 г.). Тя не схваща за какво е това бързане от страна на премиера Кирил Петков във връзка с повдигането на ветото на районен съд Македония за започване на договаряния за Европейски Съюз.

" Единственото ми съмнение е, че Кирил Петков е заречен до края на френското председателство да вдигне ветото. Нещо, което той отхвърля, само че всичките му дейности приказват в противоположната посока, в това число и това решение, което беше признато през вчерашния ден на Министерски съвет ", сподели Захариева.

Тя го дефинира като една много странна структура, което също навежда на мисълта, че министър председателят бърза.
" Само че Съветът по общи въпроси е другия вторник, а Европейският съвет - в четвъртък и петък (23-24 юни). Не виждам по кое време и по какъв начин ще мине през Народното събрание, както неведнъж дават обещание ", уточни Захариева. Още повече, че досега нито един народен представител от опозицията или ГЕРБ не е осведомен с това, което властта твърди, че е " постигнала като огромен триумф ".

" Да, през вчерашния ден от министър Теодора Генчовска чухме в зала обобщение на това, което е постигнало Министерство на външните работи и дипломатите в него, откогато, както тя сподели, са били оставени сами да водят този диалог. Това е от към месец. Но като документ, като текст от Преговорната рамка не сме видели нищо черно на бяло ", акцентира Захариева.

Кирил Петков няма по какъв начин да заобиколи Народно събрание и Министерство на външните работи, изключително външно министерство без да се нарушат правилниците и законовите нормативни актове, безапелационна е някогашната ръководителка на българската дипломация.
" Многократно министър председателят Петков е заявил, че нищо няма да се случи без Народното събрание. Само че Външна комисия не е Народното събрание. Тя е един спомагателен орган на Народното събрание и решенията се взимат от залата, а не от Външна комисия ", акцентира Екатерина Захариева.

И продължи: " Не знам какви тънки сметки са си правили и по какъв начин си показват, че даже Външна комисия ще утвърди решение, което не пази националните ползи на България или излиза от Преговорната рамка и Декларацията на Народното събрание от 2019 година Това няма по какъв начин да се случи нито по Конституция, нито по закон. Сметките им са криви ".

Захариева подсети на премиера, че ние сме членове на Европейски Съюз, а не РСМ. " Многократно съм казвала, когато подаваш спорни сигнали: министър-председателят приказва едно; в това време Рамковата позиция е друга, а Министерство на външните работи се придържа към нея; когато с едни и същи комисари и министър председатели, едните приказват едно, а другите – друго, тази позиция на България я прави да наподобява смешна в очите на европейските ни сътрудници и най-много в РСМ ", сподели някогашният ни външен министър.

Тя напомни, че РСМ постоянно са желали това, те постоянно са се опитвали да внушат и да обяснят, че позицията на България, която беше направена от държавното управление на ГЕРБ и българския парламент, е дребна вътрешно-политическа игра.

" Дори я назоваха предизборна, макар че изборите бяха чак през 2021 година, че това не е мнението на българското общество и така нататък Гласуването в зала сподели, че всички политически партии, в това число и от опозицията, поддържаха единомислещо тази Рамкова позиция. За страдание, Кирил Петков влезе в играта на районен съд Македония, давайки и обещавайки, че ще направи тези взаимни отстъпки, които няма да отразяват това, което България желае ", предизвести Захариева.

Според нея в тази обстановка няма потребност да се бърза. Тя е предложила на премиера още през януари да не нарушава националното единодушие: " Трудно реализираме национално единодушие, даже по доста значимите тематики. Това е едно от дребното, които сме постигнали. Не нарушавайте националното единодушие! ".

Екатерина Захариева съобщи, че няма да се случи нищо неприятно, в случай че диалозите продължат и не се вземе преждевременно решение в този момент в границите на няколко дни, като се нарушават законите и справедливите ползи на България.

" Очевидно има прогрес и той го има, тъй като въпреки и след 5-6 месеца Министерство на външните работи беше оставено да води договаряния, да отстоява поредната външна политика на България. Не виждам какво ще се случи, в случай че тези договаряния продължат и всички дружно се опитаме да реализираме това, за което работим от 2019 година ", сподели Захариева.
Тя предизвести, че България и най-много жителите на РСМ ще изгубят, в случай че в този момент се прибърза и РСМ стартира договаряния без да е направила нужните промени.

" Искрено имам вяра, че даже от по-голям интерес на жителите на РСМ е тяхната страна да се реформира. Тяхната страна, без значение от това по какъв начин се дефинират всички техни жители – македонци, българи, албанци и други – да живеят при равни права и условия и не са дискриминирани. Техните институции да излязат от тоталитарното минало. РСМ е единствената страна, която не е направила оценка и не е осъдила това минало ", напомни някогашният ни външен министър.

" В интерес на жителите на РСМ е да знаят историята такава, каквато е, с цел да се учат от нея, а не измислената история, която е основана, с цел да ги отдалечи от България и българщината ", акцентира Захариева.
Според нея, министър председателят Петков не си дава сметка за последствията за България от едно безогледно повдигане на ветото при неизпълнени условия от РСМ на фона на войната в Украйна.

" Част от пропагандата на Скопие е, че в случай че не стартират договаряния, това ги доближава към Русия. Всъщност те в никакъв случай не са се отдалечавали. Това е нашият проблем и ние доста пъти сме го заявявали на европейските сътрудници ", сподели Захариева.

Тя акцентира, че всички – България и Европейски Съюз, само че изключително България като комшия – имат потребност от реформирани страни, а не от някакви проксита. Макар и постепенно това към този момент се схваща в Европа, само че с дейностите на Петков, който едно приказва, а друго прави, подкопават напъните на България за реформиране на РСМ и превръщането й в естествена страна.

" Абсолютно съм уверена, че на едни последващи избори ще забележим ужасно доста народни представители, които са анти-европейци и анти-НАТО. Това ще заплаши геополитическата ориентировка на България ", сподели Захариева и добави, че Русия няма никакъв проблем нейни нереформирани проксита, каквато е РСМ да са членове на Европейски Съюз. Тя има проблем с НАТО. " РСМ е съдружник в НАТО, посредством и на България, тъй че опорките, че нейната сигурност е застрашена, са извънредно погрешни ", изясни Захариева.

Тя акцентира, че няма по какъв начин президентът на Франция Еманюел Макрон или канцлерът на Германия Олаф Шолц да подсигуряват в декларация или документално справедливите български претенции към РСМ, в случай че те не влязат в Преговорната рамка.

" Те би трябвало да станат част от критериите, да се следи по време на целия преговорен развой. РСМ не извършват личните си контракти, по какъв начин президентът на Франция ще подсигурява нещо, признато от Скопие. Договорът, подписан от македонския министър председател и утвърден от македонския парламент, не се извършва. Това е казусът и се надявам от ден на ден европейски водачи го осъзнават. Това значи, че не може да се има доверие в институциите на районен съд Македония. Това е истината! ", акцентира Екатерина Захариева, някогашен външен министър.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР