Вандали влязоха в параклиса на Св. Николай Нови Софийски, научи

...
Вандали влязоха в параклиса на Св. Николай Нови Софийски, научи
Коментари Харесай

Вандали влязоха в параклис в центъра на София

Вандали влязоха в параклиса на Св. Николай Нови Софийски, научи news.bg от свои източници. От святото място не е взето нищо, само че ясно проличава влизането с щурм и разхвърляна църковна утвар.

Това е следващото вандалско навлизане в параклиса за последните години. Поруганието на святото място е по време, когато излизането отвън дома е строго регламентирано поради противоепидемичните ограничения за ограничаване на разпространяването на ковид, а служителите на реда сформират актове за нерегламентирани разходки по паркове и градинки.

Според църковни деятели един от дребното известни гробове на български светци е на Свети великомъченик Николай Нови Софийски. Святото място е известно на малко на брой, без значение, че е в центъра на София. То е наоколо до храм " Св. Николай Софийски ".

На това място - " Търницата " през ХV век е бил изгорял благочестивият обущар Николай, канонизиран след гибелта си и прочут като Николай Нови Софийски.

Свети Николай Софийски е роден в Янина (сега в Гърция), демонстрира житието му, оповестено в pravoslavieto.com. Той бил обущар. Когато пристигнал в София, поради качествата си бил видян от локалните турски големци и на няколко пъти бил приканван да стане мохамеданин, само че той отказвал. Веднъж те го поканили на обяд, поставили в питието му приспивателно и като задремал го обрязали по мюсюлманския обряд. Щом се събудил Николай избягал и не излизал от у дома цяла година.

На апелите да посещава джамията Николай твърдо отказвал и за това бил задържан, малтретиран, съден и разгласен за почтен. Въпреки това тълпата го извела отвън тогавашна София при местността " Юч кладенец " ( " Три кладенци " ), където бил погубен с камъни на 17 май 1555 година.

Тялото му било пренесено на гробището наречено " Търницата " и изгорено, а пепелта - разпиляна, с цел да не остане спомен от него. По молба на Матей Граматик едно момче събрало частици от неговите мощи и християни скрито ги погребали. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР