Вандали надраскаха със спрейове една от големите археологически забележителности на

...
Вандали надраскаха със спрейове една от големите археологически забележителности на
Коментари Харесай

Вижте как вандали оскверниха Римския акведукт СНИМКИ

Вандали надраскаха със спрейове една от огромните археологически забележителности на Пловдив – римския акведукт.

Боята е играла по светлите елементи сред тухлите, както и на самия горен фриз на акведукта. Там с еднометрови букви с бяла багра стои надписът „ Обичам те, бебчо ”. На другите места става въпрос за безсмислени драсканици.

За вандалския акт алармира пловдивчанинът Драгомир Желев.

Той е написал намерено писмо до Министъра на културата Боил Банов, до Община Пловдив, до зам.-кмета по културата Александър Държиков, до кмета на регион „ Южен ” Борислав Инчев и до шефовете на археологическия и историческия музей.

Никъде няма табела или надпис, указващ името, предназначението или годината на изграждане на въпросния обект. В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата е неприемливо една от перлите в археологията на града и обект с национално значение да бъде в настоящия си тип, видно от приложените от мен фотоси ”, написа в писмото си господин Желев.

И добява с мъка: „ Като жител на Пловдив ми е мъчно да приема, че не можем да почистим уместно археологията си, само че имаме съвременни кошчета за отпадък подземен по улица " Отец Паисий ", за които Общината е платила не малко пари ”.

Вестник „ Марица ” неведнъж е обръщал внимание за опазването на този неповторим инфраструктурен обект от древността.

Миналото лято с помощта на сигнал от медията ни, от него бяха изчистени израстналите в каменните зидове млади дървета и шубраци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР