Вълнуваща церемония и спектакъл белязаха официалното обявяване на София за

...
Вълнуваща церемония и спектакъл белязаха официалното обявяване на София за
Коментари Харесай

София получи знамето за Световна столица на спорта“

Вълнуваща гала и театър белязаха формалното оповестяване на София за " Световна столица на спорта за 2024 година " и 80-годишнината на Национална спорта академия " Васил Левски " в препълнената Зала 1 на НДК.

Аудиторията избухна в овации още първоначално, когато водещите - фигуристката Александра Фейгин и гимнастичката Ренета Камберова, поканиха на сцената олимпийски митове и млади български гении, спомогнали София да получи влиятелната купа. Легендарните спортисти бяха водени от международната рекордьорка в скока на височина и ръководител на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, а измежду тях бяха и олимпийските шампионки и медалисти Ваня Гешева, Евгения Раданова, Екатерина Дафовска, Здравка Йорданова, Йорданка Благоева, Мария Гроздева, Румяна Нейкова, Стойка Кръстева, Таня Богомилова, Тереза Маринова и други

Сред формалните посетители бяха още президентът Румен Радев, служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева, българският еврокомисар Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, Георги Георгиев - ръководител на Столичен общински съвет и ръководител на Фондация " София - европейска столица на спорта ", проф. Николай Изов - ректор на Национална спортна академия " Васил Левски ", Анатоли Илиев - зам.-председател на " София - европейска столица на спорта, членовете на Изпълнителния ръб на Асоциацията на европейските градове и столица на спорта (АCES EUROPE), членовете на Управителния съвет на " София - европейска столица на спорта " и други

Аплодисменти получиха посланиците на самодейността Християна Тодорова, Йоана Илиева, Катрин Мануилова, Изабела Янкова, Калоян Бинев, както и представителите на 14 български селища, заслужили купата " европейски градове на спорта " в последните 10 години - Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Банско, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Сандански,

Панагюрище, Чепеларе, Община Бяла, Монтана и първият в историята европейски курорт на спорта Албена.

Присъстващите в залата посрещнаха с аплодисменти знамето на " Световна столица на спорта ", импортирано на сцената от българският отбор - сегашен международен първенец в художествената гимнастика. Флагът бе връчен от президента на ACES EUROPE Джан Франческо Лупатели в ръцете на Фандъкова, която го съобщи на Георги Георгиев и на Анатоли Илиев.

Последваха къси слова, като италианецът означи, че София е измежду най-активните и новаторски европейски столици на спорта и е модел за развиването и надграждането на устойчивите практики.

" Благодарни сме за това, че градът увлече десетки селища из България, с цел да стане страната ви една от най-заслужилите в одобряването на самодейността, " сподели още Лупатели, който бе отличен от ACES EUROPE със специфичен приз за цялостния му 50-годишен принос за развиването на европейския спорт.

От своя страна Фандъкова благодари за признанието и разгласи, че спортът за всички се трансформира във все по-голям приоритет в активността на Столична община.

" Виждаме какъв брой доста хора увлича самодейността и това ни задължава да продължим. ", разгласи Фандъкова.

" Събрали са ни две доста мощни като знаци събития: 80-годишнината на НСА и връчването знамето на София за международна столица на спорта през 2024 година. Тази купа е самопризнание и отговорност, доказателство, че в града има доста сила, дух и мощ. ", съобщи българският еврокомисар Мария Габриел.

Деца от Централната школа по таекуон-до връчиха на всички публични посетители и именити спортисти на сцената червени рози от " международната столица на спорта " София, а къс видеоклип напомни с атрактивни фрагменти направеното до момента в града през последните осем години.

След това завесата се подвигна за спектакъла по случай 80-годишнината на НСА " Васил Левски ". Музика, визуализация, светлини, спиращи дъха каскади, танци и прецизни осъществявания извършиха залата с въодушевление и страсти. По гръмък метод бяха припомнени триумфите на олимпийски, международни и европейски първенци и медалисти, именити състезатели, изписали със златни букви спортната история на България. В края на Галата феновете в залата дълго приветстваха видяното, квалифицирано през последната една година от креативния екип с началник пом.-ректора на НСА проф. Кирил Андонов.

Преди това голям интерес провокира Международната конференцията на тематика " Българското завещание в самодейността европейски градове на спорта ". Във форума в препълнената зала " Мадрид " на хотел Метрополитен се включиха Джан Франческо Лупатели, почетният ръководител на ENGSO Карлос Кардозо, Анатоли Илиев, кметове и представители на 14-те български селища, избрани през годините за градове на спорта и други Пред 48-те участници бяха показани 15 презентации, припомнящи стореното и резултата от българските градове и курорти на спорта.

Всички интензивности у нас през този уикенд предхождат формалното коронясване на София като " Световна столица на спорта за 2024 ", което следва тъкмо след една година в Брюксел. Тогава в заседателна зала в Европарламента София ще одобри символичната щафета от носителя на купата за 2023 година град Коня (Турция).

София организира една от най-успешните акции като " Европейска столица на спорта ", което беше високо оценено от всички европейски страни. Като израз на тази оценка ACES Europe разгласи невиждано София за непрекъснат притежател на тази купа. Със своите многочислени спортни прояви Фондацията увлече 14 други български градове в огромното семейство на избраните

за градове на спорта. Активните занимания със спорт са измежду най-важните действия на актуалния човек, те му дават опция за възстановяване метода на живот и за превъзмогване на следствията от международната пандемия. Титлата " Световна столица на спорта " е изключително влиятелна и дава на града-носител нов имидж и вероятност.

Ръководителите на ACES EUROPE акцентират, че определянето на София за " Световна столица на спорта " е естествено продължение и надграждане на всички нововъведения и положителни практики, основани и развити по време на самодейност " Европейска столица на спорта ", а тази купа е тласък за продължаването им. Доказано е, че всеобщият спорт и физическата интензивност са най-ефективните средства за възобновяване на естествения метод на живот след края на пандемията то КОВИД-19. Специалистите акцентират, че тъкмо спортните занимания са мощен антишок за превъзмогване последствията от обществената изолираност, принудила човечеството да си остане по къщите в продължение на месеци.

Титлата " Световен град на спорта " бе въведена от ACES EUROPE в съдействие с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 година бе отличен Абу Даби (ОАЕ), за интервала 2020-2021 година званието бe в Гуадалахара (Мексико), за актуалната 2022 година е в Мадрид (Испания), а през 2023-а ще бъде в Коня (Турция).
 Весела Лечева ще взе участие в Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт в Брюксел
Весела Лечева ще взе участие в Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт в Брюксел

Замина през днешния ден за Брюксел
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР