Валери Симеонов изпълни заканата си да атакува приватизационния договор за

...
Валери Симеонов изпълни заканата си да атакува приватизационния договор за
Коментари Харесай

Войната Симеонов vs Домусчиев продължава

Валери Симеонов извърши заканата си да нападна приватизационния контракт за БМФ в прокуратурата

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Домусчиев победи Агенцията за приватизация

Арбитражен съд сътвори рисков казус, като разреши на притежателите на БМФ братя Домусчиеви да имат по-малък тонаж кораби от обещаното в приватизационния контракт
5 май 2017
Кирил Домусчиев беше избран отново за ръководител на КРИБ
21 мар 2017
" Хювефарма " влага 150 млн. евро в нов ветеринарен цех в Пещера

Новата мощността ще усили с 50% индустриалните възможости на " Биовет " в България
13 фев 2017
Още почистващ бизнес за Вълка и Домусчиев

В търговете за кварталите " Витоша ", " Овча купел ", " Младост " и " Триадица " вземат участие малко и познати локални играчи
31 яну 2017

Два месеца откакто Валери Симеонов влезе в пряк конфликт с предприемача и един от притежателите на Параходство " Български морски флот " Кирил Домусчиев за приватизацията на сдружението, въпросът стигна до прокуратурата. В петък вицепремиерът заяви, че ще внесе документи в държавното обвиняване за оборване на приватизационния контракт за параходството. " До дни следва да бъде комплектована документите за оспорването на приватизационния контракт, подписан през 2008 година ", сподели Симеонов във Варна.

Войната сред Симеонов и Домусчиев пламна откакто държавното управление реши да оспори в съда решението на Арбитражния съд, който в края на март удовлетвори настояването на притежателите братята Кирил и Георги Домусчиеви за смяна на приватизационния контракт в частта му за по-малкия тонаж на корабите и по този начин им спести заплащането на неустойки на стойност 55 милн. лева за несъблюдение на договора.

Игра на бонуси

Когато, няколко години след приватизацията през 2008 година в Параходство " Български морски флот " са разкрили, че имат два етажа от постройка на Министерството на превоза на централната софийска улица " Гурко " 5, притежателите на компанията братята Кирил и Георги Домусчиеви най-вероятно са си помислили, че страната им е направила непредвиден подарък. Въпросните пространства са извадени от капитала на държавното сдружение още през 1999 година, само че процедурата не е била приключена през годините и по този начин парцелът си останал в активите на приватизираната компания. Не е ясно на кого е виновността за " недоглеждането ", само че
бонусът към частното " Параходство БМФ " струваше на страната 1 млн. евро откакто през 2016 година тя си откупи пространствата от братя Домусчиеви.

Още един
бонус

По това време притежателите на сдружението предявиха искания към още нещо от страната. Те внесоха в Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата искова молба за смяна на приватизационния контракт, съгласно който имат ангажимент да поддържат избран тонаж на корабите. Като се оправдаха с икономическата рецесия в бранша, която почнала малко след приватизацията на сдружението. Заедно с това притежателите на " Параходство БМФ " желаеха и да бъде изменена клаузата, съгласно която би трябвало да устоят избран брой служащи.

В края на март 2017 година Арбитражният съд удовлетвори настояването на братя Домусчиеви за смяна в частта му за по-малкия тонаж на корабите и отхвърли молбата им за понижаване на броя на служащите. Беше присъдено страната да заплати разноските им за адвокатски услуги на стойност малко над 3.5 млн. лева Заедно с това съдът на процедура спести близо 55 млн. лева, които Домусчиеви трябваше да платят като неустойки на страната следващата година поради неизпълнението на приватизационния контракт.

Държавата апелира решението във Върховния касационен съд, само че около това пламна същинска война сред отрасловия вицепремиер Валери Симеонов и единия от притежателите на сдружението Кирил Домусчиев, която с дребни спирания продължава до момента.

Обвиненията на Валери Симеонов

Валери Симеонов упорства, че приватизационният контракт би трябвало да се скапе, тъй като " половината кораби на " Параходство БМФ " са нарязани на скрап ". " От личен състав 2360 индивида, които би трябвало да имат на десетата година - следващата година, 2018 година, все още имат 124 работещи ", споделя Симеонов. Нещо повече - вицепремиерът заподозря, че братя Домусчиеви водят сдружението към банкрут. " В момента активите на сдружението - терени, здания, кораби са 17 млн. лева Когато е приватизирано, цената по външна оценка е била един милиард лв.. Има едни странни 700 млн. лева заеми от дъщерни компании на " Параходство БМФ ", които са офшорни компании, регистрирани на Вирджинските острови и в Обединените арабски емирства. Чрез тези заеми се трансферира имущество и бъдещи отговорности, с цел да не могат в бъдеще да бъдат взети ", уточни пред " Капитал " причините за изказванията си Симеонов. Към това той прибавя, че през първата година са уволнени 350 служащия, втората - към 400, третата - 600. " И по този начин до момента в който сега са докарани до 124 индивида ". Вицепремиерът дефинира това като " следприватизационни трикове и шашми, които се опитвали да вършат братя Домусчиеви ", поради което сезира прокуратурата.

Отговорът на Кирил Домусчиев

На тези обвинявания Кирил Домусчиев отговаряше задочно на вицепремиера - посредством обществените мрежи. Той дефинира към този момент един път в персоналния си профил във фейсбук изказванията на Симеонов за възможен банкрут на сдружението като " неистина ".

" Кой би вложил 440 млн. лв. за покупката на едно сдружение и би вложил още 570 млн. лв. в него. През тази и идната година вложенията ще надвишават 770 млн. лв.. Кой би вложил в нещо, което ще банкрутира?! ", попита риторично Домусчиев. А във връзка офшорните сдружения сподели, че тази процедура не е измислена от него, а е наследена от времето, когато " Параходство БМФ " е било напълно държавно сдружение. " БМФ е холдинг с доста дъщерни компании притежатели на съответните кораби. Всичко това е очевидно в одитирания консолидационен доклад на сдружението. Всеки един нов транспортен съд коства доста пари, което постанова прилагане на външно финансиране. За страдание, поради рейтинга и законодателството на Република България през последните 25 години мъчно ще намерите непозната или българска банка, която да влага в български байрак ", уточни Домусчиев. Той не отхвърля, че част от корабите са отишли за скрап, само че има своите пояснения - не са отговаряли на интернационалните конвенции. " Над 10 кораба на възраст над 40 години, които бяха рискови, както за екипажите, по този начин и за околната среда ", твърди Домусчиев.

Защо Валери Симеонов нападна Кирил Домусчиев

Близки до притежателя на " Параходство БМФ " настояват, че зад офанзивата на Симеонов против Домусчиев стоят персонални ползи свързани с " Порт Бургас " и концесията на пристанище " Бургас Запад ". Другото пояснение е за спор сред двамата около борбата на Симеонов дребните производители на ракия да си върнат правото да създават 1000 литра на година, вместо 500, каквато смяна беше направена в предходния парламент.
На фона на пламналата война и взаимните обвинявания в неистини сред двамата най-силно усещане обаче прави мълчанието на Бойко Борисов. От управлението на ГЕРБ настояват, че отводът на премиера да вземе страна в разногласието е " да не влезе в борба " с вицепремиера Симеонов. Депутати от парламентарната група на групировката на Борисов отдадоха офанзивата на Симеонов към Домусчиев не толкоз на негови персонални ползи, колкото на опит да си направи PR-кампания около случая. Защото съгласно тях нужната сума от 2.4 млн.лв. за обжалването на решението на Арбитражния съд във Върховен касационен съд, която беше отпусната, откакто Симеонов раздуха случая, към този момент е била планувана и той няма заслуга за това. Същото настояват и източници от Агенцията за приватизация.

Обясненията на Симеонов за офанзивата

" Нямам нищо общо с портовия бизнес, нямам нищо общо с търговия от какъвто и да е темперамент, в това число и с кораби, нямам спор на ползи ", отхвърли Симеонов обвиняванията, че нападна Домусчиев поради персонални ползи. Вицепремиерът твърди, че не познава притежателя на " Параходство БМФ " и се е срещал онлайн с него два пъти - единия път във връзка работата на КРИБ, чийто ръководител е Домусчиев, и втория път по време на предизборната акция в границите на среща с работодателски организации.
Симеонов отхвърля и да е съгласувал дейностите си с премиера. " Още в края на юни сложих въпроса в държавното управление страната да апелира решението на Арбитражния съд, тъй като на 4 юли изтичаше срокът за това. След това стартира една сага, която продължи към седмица, само че на идващото съвещание на Министерския съвет финансовият министър даде единодушие и беше преведена таксата от 2.4 млн. лева за обжалването във Върховен касационен съд. Не мога да кажа, че всичко стана незабавно и доста задушевно ", изясни Симеонов.

" Аз съм в това държавно управление не с цел да диря поддръжката или съдействието на някой, а да съблюдавам закона и програмата на кабинета за взаимно ръководство. Това са критериите, на които се покорявам в моята работа ", отговори Симеонов на въпроса дали има поддръжката на премиера по проблема с " Параходство БМФ ". " В случая установявах ощетяващо страната решение на Арбитражния съд. То би трябвало да бъде обжалвано. Още повече, че тези 2.4 млн.лв не костват нищо на страната, тъй като отиват в Министерството на правораздаването като такса ", добави той.

Така в случай че обобщим към този момент офанзивата на Валери Симеонов наподобява по-скоро като единична акция, а не като залп на цялата държавна машина против Домусчиев. И в случай че за арбитражното решение в действителност има място за борба, то изказванието за банкрут е мощно пресилено. Защото в тежкия пазар на морски транспорти сдружението надали щеше да оцелее, в случай че беше останало държавно.
За повреждане на приватизационния контракт мъчно може да се приказва, тъй като контролът по корабите е преместен в края на 10 годишния интервал, а до тук братята са плащали неустойките си за понижения личен състав.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР