Валери Льору, Франс пресМоже ли Владимир Путин да спечели войната

...
Валери Льору, Франс пресМоже ли Владимир Путин да спечели войната
Коментари Харесай

От тотална война до дипломация - какви са възможните сценарии на Путин?

Валери Льору, " Франс прес "

Може ли Владимир Путин да завоюва войната в Украйна? Месец след началото на съветската атака обстановката несъмнено е по-трудна, в сравнение с той си е представял, само че съгласно специалисти той към момента е подготвен да заплати цената, с цел да реализира своите цели.

Путин разполага и с дипломатически малки врати за излаз от ситуацията, в случай че се наложи, само че го чакат съществени провокации, в случай че реши да окупира цяла Украйна.

Какви са задачите на тази война?

Изпитанието с огън не е трансформирало задачите на войната: " неутралитет " и " демилитаризация " на Украйна, с други думи - отвод от влизане на някогашната руска република в НАТО.

Затова пък Кремъл към този момент не упорства безусловно да бъде свален украинският президент Володимир Зеленски, станал знак на съпротивата в очите на западния свят.

" Първоначалният проект, предвиждал евентуално блицкриг за доста бързо да се поеме контролът над Киев и да се смъкна украинското държавно управление, не сработи ", показва Мари Дюмулен, специалист на Европейския съвет за интернационалните връзки.

Руското нахлуване срещна в Украйна непредвидена опозиция, която затруднява нещата за господаря на Кремъл, привикнал с по-стремителни триумфи - от анексията на Крим през 2014 година до интервенцията в Сирия на страната на Башар Асад.

" Путин към момента залага на бърза смяна, на това, че ще успее най-после да се наложи със мощ без значение каква опозиция среща на терена ", разяснява Фредерик Шарийон, учител по интернационалните връзки в университета " Клермон Оверн " и създател на книгата " Войни на въздействие ".

Въпреки компликациите пред съветската войска на терена и пороя от наказания, изсипал се над Русия, той " от ден на ден се устремява към разрушителна, наказателна война ", прибавя френският академик.

" Въпросът не е толкоз какво желае да получи той, колкото по какъв метод и на каква цена ", отбелязва Татяна Становая, изследователка от Московския център " Карнеги ".

" Това ще отнеме време, ще аргументи нови нещастия, само че той е уверен, че няма избор и че е претрупан с историческа задача " - да възвърне съветското въздействие, прибавя тя.

Да се завоюва войната - на каква цена?

Ако бъде сломена украинската войска, хваната в клещи в източните райони, Москва може да поеме контрола над една страна с към 40 милиона поданици, по-голяма от Франция, която да й служи като буфер против Северноатлантическия алианс.

Тогава обаче има риск Русия да се сблъска с въоръжено въстание. Москва " ще би трябвало да владее терена. Много е мъчно да останеш стопанин на една територия, в случай че си под ударите на въстаници ", акцентира Фредерик Шарийон, като припомня, че американците бяха сложени пред същото тестване в Ирак и Афганистан.

Някои се опасяват също, че Русия може да предприеме военна ескалация - от потребление на химически оръжия до набези против западни конвои, пренасящи военна и филантропична помощ за Украйна.

" Най-вероятно Путин ще удвои напъните и ще приложи тактика на мръсна война за да усили човешките загуби на украинците и да ги принуди да капитулират ", предвижда Мари Дюмулен.

Какви са разновидностите за излаз?

Ако ситуацията се утежни или остане нестабилно, Владимир Путин може също така да резервира имиджа си, като изтръгне от Киев политически отстъпки и завоюва териториални придобивки.

" Ключово значение за Путин имат силата, натискът, успеха. Той не може да се отдръпна, без да получи няколко трофея ", споделя Абас Галямов, самостоятелен съветски политически анализатор и някогашен създател на речи в Кремъл.

" Путин има потребност от съглашение за неутралитет на Украйна. Но това очевидно не е задоволително. Той желае също така да бъдат приети (анексията, бел. АФП) на Крим и (независимостта, бел. АФП) на проруските сепаратистки републики в Луганск и Донецк ", споделя специалистът.

Ако Украйна не склони на тези претенции, Русия ще може въпреки всичко да се похвали с териториални придобивки в източните украински райони, целящи основно да свържат посред им Донбас, пристанище Мариупол на Азовско море и Крим на юг.

" Не е изключено руснаците да се опитат след това да продължат офанзивата си чак до Одеса, с цел да поемат контрола над цялото украинско черноморско крайбрежие ", счита Мари Дюмулен.

Застрашен ли е Путин?

Колкото повече трае войната " без изгледи за бързо решение ", толкоз по-възможно е напреженията да се засилят, стигайки до " разрушение на властовата система в Кремъл ", декларира в разбор Френският институт за интернационалните връзки.

Играчи от системата, олигарси, шефове на служби за сигурност може би ще се изкушат да кажат " стоп " на Владимир Путин, даже да го смъкват от власт, настояват някои аналитици.

" В момента не виждам никакъв симптом за нещо сходно в съветския хайлайф ", преценя по-умерено Татяна Становая. " Дори войната да шокира част от този хайлайф, той политически не е подготвен да се надигне против нея ", споделя тя.

(Източник БТА)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР