Валентин Николов заяви по БНТ,че санкции срещу Русия за ядрената

...
Валентин Николов заяви по БНТ,че санкции срещу Русия за ядрената
Коментари Харесай

Валентин Николов:Санкции срещу Русия за ядрената енергетика ще създадат проблем

Валентин Николов съобщи по Българска национална телевизия,че наказания против Русия за нуклеарната енергетика ще основат проблем в работата на АЕЦ " Козлодуй ". „ Тепърва стартира лицензията на 5-и и 6-и блок, а за това се изисква утвърждението на конструктора, т.е. на съветската страна. Има и някои детайли, които не се създават другаде. "

" АЕЦ " Козлодуй " към този момент е подписала контракт с нуклеарната " Шкода ", която може да размени огромна част от нещата като произвеждане ", означи той и добави: " Така че не е неприятно България да получи изключение за прочут интервал от време. Ние вървим по верен път - диверсифицирахме горивото за 5-и и 6-и блок, подписахме контракти, само че това би трябвало да стане в годините. Голяма част от системите са на " Уестингхаус ", на " Франатом ", на " Автоматика " - много са навлезли западни технологии. Но въпреки всичко поради сигурността ние би трябвало да имаме изключение. "

Според него до 2032 година при усилена работа можем да изградим на площадката на 7-и блок реактор по технологията АР-1000 на компанията " Уестингхаус ".

" АР-1000 не е някакъв виртуален план - 4 блока работят в Китай, 2 са заредени в Съединени американски щати, третият ще бъде зареден през май, през април ще бъдат пуснати два. Тоест той към този момент работи и демонстрира предимтвата си ", изясни Николов.

Николов призна, че за него е изненада включването в обновения лист " Магнитски " на Владислав Горанов - някогашен финансов министър, и Александър Николов - член на съвета на шефовете на АЕЦ " Козлодуй ".

" Трудно мога да разясня това. В последна сметка светът е към този момент черно-бял, геополитика сподели, че хората би трябвало да се дефинират къде са и най-вероятно това е повлияло при взимането на решение за тези лица ", допусна някогашният началник на БЕХ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР