ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ е роден в Свищов. От 35 години живее

...
ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ е роден в Свищов. От 35 години живее
Коментари Харесай

ГЕРБ източват безскрупулно финансовия ресурс на страната

ВАЛЕНТИН ЛАМБЕВ е роден в Свищов. От 35 години живее и работи във Велико Търново. Завършил е ВТУ "Св.св. Кирил и Методий " и има магистърска специализация в СА "Д.А. Ценов " в Свищов, компетентност финанси и интернационалните стопански връзки. Бил е шеф на частна компания. Член е на Българска социалистическа партия от 2001 година Бил е общински и регионален ръководител на социалистическата партия и началник на групата съветници във Велико Търново. Депутат в 44-то Народно събрание. Член на комисията по бюджет и финанси. Владее британски език.

"Лъвският къс от нашите налози е възложен на кохорта от дистрибутори на политическо въздействие "

- Г-н Ламбев, ГЕРБ желаеха смяна на акциза на бездимните цигари в средата на бюджетната година. Само грижата за пълненето на бюджета ли е повода?
- Искам да напомня, че точно ГЕРБ бяха основатели за приемането на тази редуцирана ставка за така наречен бездимни цигари в края на 2017 година Отново те оферират в средата на бюджетната година внезапно да бъде вдигната акцизната ставка за бездимните цигари. ГЕРБ оферират акцизът за нагреваемите тютюневи произведения да се увеличи от 1 октомври 2018 година и сегашните 152 лева за кг тютюн да станат 177 лева Зад всичко това прозира неискреният претекст какъв брой са загрижени за нарастване на приходите в бюджета с към 15 млн. лева
Първо, предлагането на ръководещите е нарушаване на Закона за държавния бюджет. Второ, е нарушаване на откритата повече от 25 години процедура да не се подвигат налози и акцизи преди подготовката на бюджета за идната календарна година. Колкото и да се оправдават и да маниерничат, че са загрижени за пълненето на бюджета, аргументите, които акцентират и с които оправдават настояването си, са несъстоятелни. Зад тях прозира отявлен лобизъм в интерес на производителите на така наречен стандартни цигари.
Не на последно място, поправката в Закона за акцизите и данъчните хранилища не е в полза на хората и тяхното здраве, тъй като към този момент има самостоятелни проучвания, които потвърждават, че бездимните цигари са много по-безвредни от стандартните. От международния тръст "Филип Морис Интернешънъл " оповестиха преди дни, че лабораторни проучвания сочат, че новаторският им артикул отделя с 90 до 95 на 100 по-малко катран и други нездравословни субстанции. Ще напомня на ГЕРБ, че министър председателят Бойко Борисов нееднократно е заявил, че здравето на българите е най-важно и с този претекст се опълчи на съдружния си сътрудник Валери Симеонов, който предложи пушенето да се върне в обособени зали в заведенията. Явно за ръководещите мнението на водача им няма никакво значение.
Вносителите на бездимни цигари изясняват, че при настоящето състояние плащаният за тях данък е 0,93 ст. за кутия стикове, а с смяната ще стане 3,45 лева От тази сметка излиза, че повишаването на сегашната кутия стикове с цена от 5,50 лева ще е с 2,52 лева, само че съгласно анализатори на сектора повишението на цената ще е доста по-голямо, което ще направи непродаваем едвам прохождащият на българския пазар новаторски артикул. Повишаването на акциза може да докара и до увеличение на контрабандата на бездимни стикове, което в действителност ще има противоположен резултат за хазната, считат други специалисти.
- Не е ли това предложение "червена лампичка ", че следва актуализация на бюджета за тази година?
- Внимателно проследявам осъществяването на бюджета. Независимо от бодрите докладвания на министъра на финансите, че има преизпълнение на приходите в частта с налозите и в частта с акцизите, прави усещане, че без значение от непрекъснатото нарастване на акцизите и от нарастването на потреблението на акцизни артикули, се следи понижение на приходите от тях, което подсказва, че контрабандата се вихри с цялостна мощ.
Според данните, които Българска народна банка и Министерството на финансите разгласиха, излиза наяве, че ония 16 милиарда лева, които Борисов взе като заем, към този момент са изконсумирани, без да е основана добавена стойност. В догадка сме на липса на задоволителен паричен поток на доходи и най-вероятно към края на втората половина на годината ще има актуализация на бюджета.
- Къде в действителност изтичат парите?
- В множеството нереформирани браншове, в които се наливат пари като вода в пясък. Все още цари порочната процедура да се раздават пари от бюджета с постановления на Министерския съвет. Това се случва и в трите кабинета на ГЕРБ в нарушаване на бюджетната политика. Тази процедура е доста настояща в настоящето държавно управление и Българска социалистическа партия неведнъж алармира и предизвестява за нарушаването. Ще продължаваме да го вършим и отсега нататък. Средствата се отпускат на "наши " хора, разбирай кметове, и в това време се санкционират общини, само и единствено тъй като определеният локален властник не е от ръководещата партия.
Лъвският къс е възложен в ръцете на кохорта от безскрупулни дистрибутори на политическо въздействие, посредством надзор върху финансови потоци и раздути публични поръчки. Ето къде са парите, в действителност дребна част от тях, освен това по данни не от средствата за всеобща информация, а от институциите на българската страна под ръководството на ГЕРБ и тези на Европейски Съюз.
- Дайте образци...
- Първи образец. В публично писмо от март 2018 година шефът на Национална агенция за приходите признава, че единствено за интервала 2011-2017 година несъбраният Данък добавена стойност е близо 4,4 милиарда лева Това е съвсем целият бюджет на страната за опазване на здравето за една година.
Втори образец. В годишния отчет за 2017 година Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ установи за България съществуване на 110 директни интервенции, докладвани от Агенция "Митници " в България, за които е открито, че нито транспортните средства, нито стоката в миналото са били физически показани на митницата. Щетите за страната единствено от един ТИР с контрабандни цигари е към 2,5 млн. лева
Широкоизвестен е третият образец с българската акцизна централизирана осведомителна система БАЦИС, призната през 2013 година В отчет на ДАНС бе установен безпорядък и многочислени благоприятни условия за пробиви в системата, дали опция за манипулиране и заличаване на данни за дължими акцизи, водещи до вреди за стотици милиони за страната. Само за шест месеца от системата са изчезнали към 300 000 транзакции.
Четвъртият образец е, че в последните 10 години акцизните ставки за горивата и цигарите са увеличавани неколкократно. Очевидно става въпрос за неспособност или отвращение за справяне на държавното управление с контрабандата и позволени голям брой измами, ощетяващи всички нас.
Това е незначителна извадка от схемите за източване на финансовия запас, събрана единствено в четири образеца, които ясно онагледяват къде отиват парите и за какво Българска социалистическа партия изиска избор на съмнение на кабинета. И той беше поради невъзможността на държавното управление да обезпечи финансовата сигурност на страната, устойчивото действие на публичните системи, респективно - най-неотложните отговорности на страната към обществото.
- Вие сте депутат от Великотърновския изборен регион. Как ще коментирате ръководството на ГЕРБ в региона?
- ГЕРБ ръководят във Велико Търново към този момент близо седем години. Страшно доста пари, голям запас по европейските стратегии беше ориентиран към общината. Прави усещане обаче, че плановете не основават резистентност и не водят до трайно по-добър метод на живот за хората.
Може би ще влезем в хипотезата на целенасоченост, само че да вземем за пример с близо 50 млн. лева, които общината усвоява стремително по програмата "Региони в напредък ", се вършат планове, които не са задоволително значими и които не вземат решение натрупалите се от десетилетия проблеми във Велико Търново. Давам като образец паркирането, новата транспортна скица, публичния транспорт в общината, доизграждането на канализацията във Велико Търново, която в този момент е построена на половина.
- Кои са главните проблеми, които хората слагат при срещите си с вас?
- Основният проблем, който е и бичът на нашето съвремие, е бедността, безпаричието. Не разясня единствено пенсионерите, които четири десетилетия градиха България и в този момент са оставени да мизерстват. Говоря като цяло за всички хора, които живеят с чувството, че са изоставени, че са забравени, живеят без хоризонт и без вяра за по-добър живот за тях и за техните деца.
И незабавно влизам в конкретиката - извънредно неприятна пътна инфраструктура, без значение дали е републиканска или общинска, липса на вероятност, на работни места, които да обезпечават порядъчен приход за естествен живот, чувство за цялостен безпорядък в институциите, за липса на адекватност и на предсказуемост в тях. Българите от ден на ден усещат, че институциите съществуват и работят за самите себе си, а не за хората, поради които са основани, с цел да вземат решение техните проблеми, потребности, потребности и така нататък
- Задава ли се предварителен избор? Управляващата коалиция се тресе от всекидневни кавги?
- Управляващата коалиция не е основана, с цел да следва избрани политики. Не е основана въз основата на избрани правила и хрумвания. Тя се основава на база частните ползи на обособените партии и на обособените нейни членове. Тя съществува като група за консумация на власт и пари.
Съвсем резонно поражда въпросът до каква степен обединението може да бъде устойчива, откакто не взема решение проблемите и не предлага работещи политики. Проблемите се задълбочават, главните системи в страната не работят, безпаричие следва в държавния бюджет. Можем да предположим с огромна възможност, че на тази коалиция й предстоят сложни времена и мисля, че тя няма да има ресурса и заема на доверие на обществото да работи цялостен мандат.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР