Vale da Lua или Лунната долина в бразилските планини е

...
Vale da Lua или Лунната долина в бразилските планини е
Коментари Харесай

Лунната долина в Бразилия

Vale da Lua или Лунната котловина в бразилските планини е част от националния парк Chapada dos Veadeiros . Сравненията с Луната не са инцидентни. Древното плато е остаряло съвсем колкото звездите – 1.8 милиарда години и там можете да видите някои от най-старите скални формирания на Земята.

Националният парк, разгласен за част от Световното културно и естествено завещание на UNESCO през 2001г., е известно със спиращите дъха гледки, растения и животни и постоянно Лунната котловина се загатва апропо. Това напълно не значи, че не си коства да я посетите и да разгледате гладките, сиви скали, полирани от кристално чистите води на река Сан Мигел.

Пясъкът във водата е издълбал дребни кратери в скалите, изключително където теченията са най-силни. Vale da Lua непрекъснато се трансформира и оформя от течащата вода. Обилните превалявания по време на дъждовния сезон подхранват реката и тя в никакъв случай не пресъхва.

Националният парк се намира на няколко километра от град Сао Джордж и се разгръща на 655кв.км. – 10 пъти по-малко в сравнение с при основаването му на 11 Януари 1961г. от тогавашния президент Жуселино Кубичек.

Големи открити пасища се издигат на височини сред 600 и 1650 метра над морското ниво. Най-високата точка на парка е Serra da Santana на 1691м. височина. Като едно от местата в Бразилия с най-голямо многообразие на скотски типове, там могат да се видят доста предпазени типове като Пампаски елен, мравояд, великански броненосец и доста други. Срещат се и 25 типа орхидея, които са неповторими за този регион.

Богатите находища на кварц и разнообразни кристали в местността са били добивани от миньори, само че заради капацитета на естествено светилище, 3% от паркът през днешния ден се употребява за туризъм, а останалото е непокътнато и се изследва.

Източник: environmentalgraffiti.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР