Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа. Това съобщиха

...
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа. Това съобщиха
Коментари Харесай

Противогрипните ваксини вече са в аптеките

Ваксините против грип са налични в аптечната мрежа. Това оповестиха в профила си във Фейсбук от „ Плюс мен “ - осведомителната платформа на Министерството на здравеопазването за изгодата от имунизациите.

Според информацията в платформата противогрипните ваксини са показани за имунизация при деца на възраст от шест месеца и се слагат инжекционно.

Ваксинация против грип се предлага за хора с хронични болести - диабет, сърдечни болести, белодробни болести и други, без значение от възрастта, за пациенти на хемодиализа, за имуносупресирани пациенти, пациенти с органна трансплантация. Желателно е против грип да се ваксинират и живеещите в проведени колективи - домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и други, както и хората, за които има нараснал риск от заразяване с оглед специалността им (транспортни служащи, чиновници в армията и полицията, медицински личен състав и други

За всички, които са в контакт с хора, изложени на нараснал риск от затруднения след заболяване от грип - членове на фамилията, в това число деца, личен състав на лечебни, здравни и обществени заведения, също е целесъобразно да се имунизират.

Безплатните противогрипни ваксини, които се обезпечават по Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката против сезонен грип и пневмококови инфекции за лица на и над 65 година, ще бъдат поставяни на пациентите от октомври. Имунизациите ще правят общопрактикуващите лекари.

Ваксина против грип може да бъде сложена по едно и също време с ваксина против COVID-19, като двете ваксини се инжектират на разнообразни места, допълниха от „ Плюс мен “.

На 11 септември стартира имунизационната акция против COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 година Приложението на новите ваксини е гратис, а имунизациите се правят в кабинетите на районните здравни инспекции или при общопрактикуващите лекари.

В България са доставени и разпределени 84 960 дози иРНК ваксини против новия вид JN.1 на SARS-CoV-2, като от тях 80 640 дози са предопределени за имунизация на хора на и над 12-годишна възраст, а останалите близо четири хиляди дози са за деца от шестмесечна до 11-годишна възраст. Ваксината против JN.1 на SARS-CoV-2 може да се ползва независимо, без значение дали са налице преболедуване и предишни имунизации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под петгодишна възраст, които, в случай че не са преболедували или не са имунизирани досега, се ваксинират с три дози.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР