Ваксинацията срещу шарка се прави в 17 държави в Европа,

...
Ваксинацията срещу шарка се прави в 17 държави в Европа,
Коментари Харесай

За първи път ваксини срещу варицела догодина, още една от реимунизациите срещу туберкулоза отпада

Ваксинацията против шарка се прави в 17 страни в Европа, у нас родителите питат от години.

Ще се слага единствено по избор, няма да се заплаща

Обмисля се въвеждане на още една доза против коклюш за младежи

Наесен хората над 65 година ще получават гратис отбрана против грип.

От следващата година родителите в България, които желаят, към този момент ще могат да ваксинират децата си срещу варицела. Очаква се през 2020 година за първи път у нас да стартира да се доставя нужната ваксина. Тя няма да е наложителна, само че ще стане част от имунизационния календар.

Това сподели основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев пред “24 часа ”.

“Идеята ни е през пролетта - през март-април, да стартираме смяна в наредбата за имунизациите, тъй че да я включим в имунизационния календар. Без да има наложителен темперамент, само че родителите, които желаят, да имат достъп до нея. В момента тя не е записана в страната и не се внася. Смятам, че след включването ѝ компаниите снабдители ще проявят интерес, тъй че от 2020 година да е налична ”, изясни той.

Здравните управляващи желаеха това да се случи още през тази година, само че бе невероятно, тъй като

производителите

са малко и

свободни

количества няма Ваксините се създават единствено когато се поръчат.

В Европа имунизацията е включена в календарите на 17 страни, измежду които Гърция, Австрия, Германия. У нас също има доста огромен интерес и запитвания от страна на родителите да имат опция да я вършат на децата си.

Сега единственият метод за имунизация е да се направи в чужбина или да се купи от прилежаща страна, като се придвижи бързо до персоналния доктор, който да я сложи. Масово обаче джипита и педиатри у нас отхвърлят да имунизират по този начин децата, а аргументите за това са разбираеми - не могат да са сигурни дали имунизацията е съхранявана и пренесена вярно.

На каква възраст да се слага имунизацията ще бъде обект на диалог с педиатри и експерти на идните срещи напролет.

“Целта е доникъде на годината предлагането да мине публично разискване, да се обнародва в “Държавен вестеник ”, решението да е реалност и по-късно да се пристъпи към поръчки ”, изясни доктор Кунчев.
Д-Р АНГЕЛ КЪНЧЕВ

Липсата на ваксина води до последователно повишаване на броя на болните, стига се до зараза, прекара се и когато се родят нови деца, които нямат построен имунитет, обстановката се повтаря.

През 2018 година случаите в страната са били близо 24 000
- с над 1000 повече спрямо 2017 година, илюстрира той наклонността към все по-голямо разпространие на болестта.

По думите му в този момент се намира в интервал на растяща заболеваемост, която щре продължи идващите 1-2 години.

Въпреки че това е най-леката детска шарка и в множеството случаи минава без последици за здравето, има 2-3% затруднения, които са присъщи за нея. Най-често детският имунитет съществено отслабва след прекарана варицела и организмът става уязвим.

“През 2017 година близо 460 деца са били признати в болница с затруднения от варицела. Имаме, за жалост, два смъртни случая през 2018 година.

В Съединени американски щати употребяват имунизацията към този момент над 20 години и са постигнали 80% понижение на заболеваемостта и смъртността от варицела ”, изясни още държавният здравен контрольор.

Той напомни, чевирусът на дребната шарка е също толкоз рисков и за възрастните, които не са я изкарали и не са придобили имунитет. При тях заболяването протича тежко и може да докара до съществени затруднения. Затова при разискването за включване на имунизацията в имунизационния календар ще се изследва и коя е оптималната възраст, на която тя може да се сложи, тъй че и по-възрастните да бъдат предпазени.

По данни на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) за миналата седмица - от 7 до 13 януари, са регистрирани 1080 случая на варицела.

Също от 2020 година евентуално ще отпадне и още една БЦЖ реимунизация против туберкулоза. Това един път бе направено, като от тази година към този момент не се поставя ваксина на 17-годишна възраст.

“Ние сме една от страните в Европа с най-вече БЦЖ реимунизации. Ще забележим дали ще можем да премахнем още един банкет на имунизацията. Дали това ще е на 11 години, или в по-ранна възраст, следва да обсъдим ”, изясни доктор Кунчев.

По данни на НЦОЗА през миналата 2018-а са регистрирани 1106 случая на туберкулоза.

В момента такава ваксина се слага 4 пъти - от 48-ия час след раждането, на 7-месечна възраст, на седем и единадесет години (целия имунизационен календар - виж графиката.)

За сметка на това обаче се обмисля въвеждане на още една реимунизация против коклюш в тийнейджърска възраст, разгласи доктор Ангел Кунчев.

“Търсим вид да пуснем спомагателна доза за коклюш, тъй като се оказа, че се измества възрастовата граница и е нужна реимунизация. Но това към този момент е единствено предложение ”, изясни той.

Такава ваксина се слага на дву-, три-, четити-, шестнадесетмесечна възраст и на 6 години.

Още тази есен пък за първи път в България хората над 65-годишна възраст ще имат право на безвъзмездна противогрипна ваксина.

Тя също няма да е наложителна, само че е целесъобразна, защото възрастните страдат най-тежко от вирусните болести през зимата, податливи са на затруднения и са най-застрашени от летален излаз.

Това стана допустимо, откакто при започване на месеца държавното управление одобри Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип за интервала 2019 - 2022 година

За задачата от бюджета на здравното министерство ще бъдат заделени близо 10 млн. лв., с които ще се закупят 1,66 млн. дози ваксини за идващите 4 години.

Очаква се през тази година да бъдат имунизирани 148 191 възрастни, следващата година - 251 924, през 2021 година - 296 382, а през последната година на акцията - 370 477 души над 65 години.

Според статистиката в този момент единствено двама на 100 българи си поставят
ваксина против грип.

Затова всеки грипен сезон вирусите повалят сред 1,4 и 1,6 млн. души.

Очаква се имунизацията да понижи смъртните случаи, подбудени от вирусни инфекции, с 80% измежду възрастните, а с 60 на 100 и случаите на тежко протичане на заболяването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР