„Ваксинацията срещу COVID-19 трябва да бъде задължителна“. Това заяви пред

...
„Ваксинацията срещу COVID-19 трябва да бъде задължителна“. Това заяви пред
Коментари Харесай

Проф. Гигов: Ваксинацията срещу COVID-19 трябва да бъде задължителна

„ Ваксинацията против COVID-19 би трябвало да бъде наложителна “. Това съобщи пред bTV генералният шеф на БЧК и някогашен ръководител на Националния имунизационен щаб проф. Красимир Гигов. По думите му отпадането на ограниченията е добра вест, че епидемията отива към своя край.

„ Ваксинирането в този момент са съвсем 30% без няколко стотни. Ако приказваме за един групов имунитет, те би трябвало да бъдат към 70% - 80%. Към момента имунизираните са към 4 млн. 380 хиляди души, със приключен имунизационен цикъл са към 2 млн., а бустерните дози са към 700 хиляди. Нека не забравяме, че това е едно имунизационно покритие, което не дава отговор на това, което сме желали първоначално, когато започвахме имунизационната акция “, сподели проф. Гигов и уточни, че това е надалеч от мечтаното. Имаме и 1,5 млн. преболедували, както и някаква скрита заболеваемост, излиза наяве, че има към 2 млн. души, които не са се срещали с вируса и не са преболедували и те са евентуален пациент на лечебните заведения в това отношение, означи той.

„ Фактът, че здравното министерство откри акцията „ +мен “, значи, че в действителност се вършат опити това да се промени, Българският червен кръст също завоюва една интернационална стратегия от Международния червен кръст, финансирана от Американската организация за развиване, за подкрепяне на имунизационния развой в България. Това демонстрира, че надалеч проблемите на са решени, те са краткотрайно решени, затихват, само че не са решение в безапелационен аспект “, разяснява още шефът на БЧК.

„ Лично аз не одобрявам това разбиране „ целесъобразен темперамент “, това е мое персонално мнение. Всеки носи отговорност освен за себе си, а и за обществото “, сподели проф. Гигов в коментар на оповестеното през вчерашния ден от управляващите за целесъобразни ограничения.

„ Поне маските би трябвало да останат наложителни в лечебните заведения, във възрастови колективи, в места, където има доста хора “, прикани той и дефинира пожелателния темперамент на носенето на маски като едно волунтаристично благопожелание.

Според проф. Гигов ползата към имунизациите е слаб, тъй като множеството хора считат, че това няма да ги засегне. „ Едно социологическо изследване сочи, че 17% от хората споделят, те самите няма да се имунизират, само че считат, че всички останали би трябвало да го създадат. Това е нашата логика на психиката “, разяснява той.

„ Не може да има толкоз страни със остаряла народна власт, които са въвели наложителна имунизация, а ние – не “, безапелационен бе проф. Гигов.

„ Трябва да се търси салдото сред опазване на здравето, стопанска система и политика, само че когато политиката натежава, салдото не е добър. При нас беше политическо решение имунизацията да е доброволна и резултатът го виждаме “, акцентира той и изрази мнение, че в някои области имунизирането е трябвало да бъде наложително, сходно на други страни.

В момента, като се отварят граници, заплахата от контакт става по-голяма, предизвести проф. Гигов. „ Ето, сега на границата ние имаме доброволци, за какво те да не поставят маски, това са места със скупчване на доста хора. Освен ковид, имаме и грип, и други пролетни вируси “, добави той.

„ Нека не забравяме, че в едно огромно списание – The Lаncet, бе поместена обява, в която се показва, че боледуването е 2-3 пъти по-тежко, когато се съчетае грип с коронавирусна зараза “, даде образец той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР