Ваканционният сезон е време, изпълнено с радост, любов и споделеност.

...
Ваканционният сезон е време, изпълнено с радост, любов и споделеност.
Коментари Харесай

Да останем във форма по време на празничния сезон: Твоето ръководство за здравословна и активна Коледа

Ваканционният сезон е време, изпълнено с наслада, обич и споделеност. Въпреки това доста от нас го чакат с терзание и леко възприятие за виновност. Може би тъй като знаят, че храната ще е повече от придвижването и фитнес задачите ни постоянно остават на назад във времето. Да се отдадем на вкусни лакомства и празнични пиршества е ужасно, стига да не загърбваме труда, който сме вложили в спортната зала през цялата минала година.

Поговорихме си с нашите другари от Next Level екипа и подбрахме няколко ефикасни тактики по какъв начин да откриеш салдото - да се насладиш на празничната софра, без да нарушаваш режима си.

Знаеш, че красивата фигура се извайва в кухнята, нали?

Изграждането на осъзната връзка с храната и основаването на здравословни привички е предизвикателство, пред което се изправят мнозина, изключително когато прохождат в спорта. Предпразнично не е най-хубавото време да започваш с това, само че е най-важният миг, в който да съумееш да запазиш навиците, които към този момент имаш. Неслучайно започваме с няколко съвета, които да си припомниш, до момента в който сервираш празничната софра.

Контролирай порциите

Да, знаем, че звучи парадоксално да приказваме за надзор и празници, тъй като нормално това е времето, в което “му отпускаме края ”. Направи го, само че въпреки всичко балансирай размера на порциите си. Спри и намерения дали в действителност си към момента гладен и дали е нужно да хапнеш и тази хапка, още едно късче мезе, още залък от питката?

Понеже в дните към Коледа прекарваме по-дълго време към масата в диалози с близки и родственици, а тя постоянно е отрупана с всевъзможни лакомства, сме склонни да ядем като по табиет - просто тъй като сме на масата и на нея има храна. Опитай да хапнеш толкоз, че да се почувстваш утолен и по-късно стой. Вземи си чаша вода да вземем за пример и отпивай всякога, в който ти се прииска да посегнеш към дъската с мезета.

Балансирай чинията си

Когато пълниш чинията си на празнични събирания, стреми се към баланс сред протеини, въглехидрати и зеленчуци. Сложи повече протеин - пуешко или риба, избери пълнозърнести храни, вместо рафинирани въглехидрати, зареди чинията си с цветни зеленчуци.
По този метод ще опиташ от всичко, само че и ще запазиш в огромна степен разпределението на питателните субстанции, което спазваш и в всекидневието си.

Избери по-здравословни други възможности

Кой в действителност е споделил, че празничните ястия би трябвало да са нездравословни - мазни или тежки? Напротив, направи ги по собствен усет. Ако в всекидневието си хапваш лека храна или готвиш напълно без или съвсем без лой, приложи тези привички и в приготвянето на празничната софра.

Бъди изобретателен, като експериментираш с по-здравословни други възможности на обичайните празнични ястия. Например, смени кремообразните сосове с хумус или сосове на основата на гръцко кисело мляко, използвай пълнозърнесто брашно, вместо бяло при печене, и включи пресни плодове в десертите.

Хидратирай се

Сред шума и суетата на празничния сезон е елементарно да забравиш да пиеш задоволително вода. Остани хидратиран, като носиш бутилка вода със себе си, където и да отидеш, и задай напомняния за пиянство на вода през целия ден на смарт устройствата си. Адекватната хидратация освен поддържа цялостното ти здраве, само че също по този начин оказва помощ за контролиране на апетита.

И бонус увещание - кафето, алкохолът и сладките газирани или негазирани питиета не те хидратират. Въпреки че ще изпиеш солидно количество от тях през празничните дни (да, бихме се обзаложили за това), увери се, че приемаш и същото количество вода.

Но не забравяй и ежедневното придвижване!

Да кажем, че чакаме по празниците да пропуснеш някоя и друга подготовка във фитнес залата, тъй като пътуваш или пък искаш да отделиш повече време на фамилията и приятелите си. Това е ужасно и ще ти извиним отсъствието!
Нека обаче не подценяваме потребността на тялото ти да става от леглото, дивана или масата, с цел да се освежи с малко придвижване. Ето някои положителни хрумвания, с чиято помощ завръщането в залата през януари няма да ти наподобява като непостижима задача.

Запиши се на групова подготовка

Особено в случай че досега не си бил, причисли се към клас по Cangoo Jumps, Les Mills BodyCombat, Yogalates, а за какво не и спининг. Груповите тренировки са страховит метод да завържеш нови другарства, да споделиш неволите си от празничното преяждане или пък да си намериш ново другарче за празненството тази вечер. Те освен изгарят непотребните калории, само че също по този начин покачват настроението и празничния дух.

Не забравяй авансово да провериш или приложението на Next Level Fitness, с цел да си сигурен, че определеният час ще се организира. Какво толкоз, треньорите ни също обичат да похапват сармички!

Прекарай време навън

Възползвай се от зимното време, като се включиш в действия навън - каране на кънки, пързаляне с шейна или строене на снежни индивиди, разходка из коледните базари. Тези действия дават отлична опция да прекараш качествено време с обичаните си хора, като в същото време останеш деен.

Направи кръгова подготовка с битови предмети

Макар че не е толкоз мъчно да си откраднеш 2 часа сред махмурлука от нощес и идната трета вечер на трапезата, с цел да дойдеш във фитнеса, подсещаме ти и за положителната остаряла домашна подготовка.

Създай своя лична кръгова подготовка вкъщи, като използваш предмети от бита. Вземи бутилки с вода или кутии за предпазване, вместо тежести, прави напади или клекове, до момента в който се държиш за постоянен стол, използвай ластик за спомагателна активност.

Случва се все нещо да забравите да напазарувате авансово, а да е належащо за празничната софра. Слез и се върни от кварталния магазин по стълбите, вместо да взимаш асансьора, и си подготвен с кардиото.

Ако пък ти е нужно ентусиазъм, гледай и превърни хола или спалнята в студио за йога да вземем за пример.

Организирай фамилни фитнес провокации

Превърни фитнеса в фамилна спекулация, като организираш другарски фитнес провокации с обичаните си хора. Поставете си празнични цели дружно, състезавайте се в провокации за преброяване на стъпки или създайте писта с трудности в задния си двор.
Току-виж запалиш още някой член на фамилията или приятелския кръг да продължи с фитнеса и след празниците - ще можете да се забавлявате и спортувате дружно в залата.

Вслушай се в потребностите на тялото и мозъка си

Почивните дни са подобаващото време да поставиш целта върху себе си. Подари си успокоение, почини си. Помисли какво искаш и от какво имаш потребност, към какво ще си насочен през идната нова година.

Спи повече и по-качествено

Увери се, че получаваш задоволително първокласен сън всяка вечер. Стреми се към седем до осем часа сън, с цел да подпомогнеш възобновяване на тялото си и цялостното здраве.

Какво по-подходящо време да го направиш от идните почивни дни, когато не е нужно да навиваш тревога и да ставаш по мрачно? Да, знаем, че от време на време празненствата не престават до късно и че все не доближава времето да се наговориш със остарял другар. Въпреки това обаче имаме вяра, че всичко е въпрос на организация на деня и персоналното ти време. Не пренебрегвай потребностите си.

Практикувай техники за облекчение на напрежението и отдели време за себе си

Бори се със напрежението по празниците, като включиш техники за облекчение на напрежението в всекидневието си. Опитай медитация, извършения за надълбоко дишане или йога, с цел да успокоиш мозъка си и да намалиш тревогата. Не е толкоз мъчно, колкото звучи. Отдели си 1 или 2 часа, отдадени единствено на теб. Можеш да си свалиш някое от множеството приложения с медитативни записи и техники, с цел да си окажеш помощ с концентрацията. Ако разходките измежду природата ти доставят наслаждение, излез самичък, дишай надълбоко и прочисти съзнанието си. Прочети няколко страници от обичана книга. Вземи си ароматна вана. Понякога единствено няколко минути качествено прекарано време, могат да рестартират организма ти.

Спри да се притесняваш, че не съумя да купиш дарове за всички или дали новогодишната ти баница ще стане задоволително вкусна. Най-важното на празниците е наличието ти и това на обичаните ти хора, споделените мигове, насладата и любовта посред ви. Всичко друго са просто незначителни елементи.

И превърни авансово възприятието за виновност в реалистични упования

Хайде да не се заблуждаваме - по време на празниците никой от нас не е най-спортната версия на себе си, само че пък е най-забавната, най-топлата, най-уютната и най-усмихната, нали?

И това в действителност е най-важното.

Затова не се пренавивай и пресилвай, по този метод възприятието за виновност ще те завладее неизбежно. Напротив, отпусни се и бъди еластичен. Направи си проект за след празниците, с цел да знаеш, че ще свършиш и това, само че когато му пристигна времето.

Помисли по какъв начин най-оптимално ще компенсираш тези +300 калории, които похапна на драго сърце на днешния празничен обяд, идната седмица. Направи си шопинг лист с всички здравословни покупки, с които ще напълниш хладилника след 1-ви януари. Постави си цели, които ще гониш през идната година - още 3 сантиметра в обиколката на бицепса или минус 3 сантиметра в обиколката на талията, повече самонадеяност или по-често детокс в сауната.

Към каквото и да се стремиш, ще го постигнеш, когато работиш интензивно за него. А в този момент затвори описите с провокации, сипи си чаша от обичана напитка и вдигни тост за всичко, което реализира през миналата година. А то по никакъв начин не беше малко! Не забравяй, че огромната картина е значима - да бъдете ти и околните ти хора здрави, щастливи и обичащи се. Да не изпускаш от взор задачите си и да работиш всеки ден за тях - във или отвън фитнес залата. Да умееш да се наслаждаваш на живота по най-хубавия метод и… постоянно да вдигаш равнището.

Welcome to your Next Level!:)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР