Ваканционният сезон е вълнуващо време по целия свят и всяка

...
Ваканционният сезон е вълнуващо време по целия свят и всяка
Коментари Харесай

Странни коледни традиции - как отбелязват празника по света?

Ваканционният сезон е вълнуващо време по целия свят и всяка просвета чества друго. Може да се изненадате да научите от какво се опасяват някои деца всяка година по празниците или какво заема мястото на Дядо Коледа във фолклора някои страни.

Това, което може да наподобява изцяло обикновено за живеещите в Съединени американски щати, в действителност може да се преглежда много необичайно за останалия свят. Изглежда, че доста американски обичаи са изгубили същинския смисъл 

Каквато и страна да погледнете, техните обичаи ще им се сторят естествени, тъй като това е, с което са израснали, само че за страничен наблюдаващ има доста какво да се научи за смисъла, което стои зад тях и за какво не престават и през днешния ден.

Ето някои от най-странните празнични традиции от цялостен ​​свят и 10, които вършат в Съединени американски щати, те са също толкоз странни в случай че не и повече.

Произхождаща от Германия , тази коледна традиция при започване на декември е главно антисанта. Крампус е на половина козел, на половина дявол и е основан, с цел да внуши боязън в сърцата на децата.

В нощта на 6 декември (Крампуснахт ) легендата гласи, че Крампус излиза в търсене на палави деца. Докато добре възпитаните деца ще се разсънят на 6 декември, с цел да видят дарове в обувките си от Свети Никола, неприятните деца ще намерят пръчка от Крампус, или още по-лошо, ще бъдат събрани от него и върнати назад в леговището му.

Това може да е ефикасна тактичност за принуждаване на децата да се държат добре, само че сигурно е и малко травматично за тях

Нищо не споделя щастливи празници както битка със съседа за последната портмоне в продажба. Очевидно това не е правилно, само че в Америка прелюдията към Коледа е Черният петък .

В петък след Деня на благодарността всеобщото извършване на покупки стартира по моловете и магазините още в 5:00 ч. Въпреки че покупко-продажбите на процедура могат да бъдат преференциални, това не е тъкмо традиция, която се съчетава добре с благодарността за всичко, което имат американците 12 часа по-рано.

Някога чудили ли сте се за какво постоянно купувате ново облекло за празниците? Може би произлиза от легендата за исландската котка Yule.

Jolakötturinn, както го назовават ​​в Исландия, е различен бранител на положителното държание посредством страха. По традиция тези, които приключат домашните си работи в точния момент за Коледа , получавали нови облекла за случая, до момента в който мързеливите - не. Казва се, че котката Yule, огромна като къща, дебне в исландската провинция в навечерието на Коледа и ще изяде всеки, който не е получил нови облекла за Коледа. Никога не е имало по-добър тласък за извършване на покупки или учене...

Това е супер страховита традиция, и звестна в някои европейските страни . Тази дребна кукла-елф, която е необятно налична за закупуване, е основана от родителите при започване на декември, с цел да следи държанието на дребните деца.

Елфът се движи из къщата, седнал и бди над децата, за него се твърди, че се връща на Северния полюс, с цел да рапортува на Дядо Коледа. Това е сигурен метод да накарате децата си да се държат добре, само че несъмнено е страховито допълнение към празника ви.

Коледните елхи се украсяват годишно по целия свят, само че в Украйна декорът е малко по-различен . Може да видите дървета, покрити с украсени паяжини и искрящи паяци, е извънредно постоянно и се отличава с забавна символика.

Историята споделя, че бедна вдовица и нейните деца са отгледали коледно дърво, само че по-късно те са разбрали, че нямат средства да го украсят. В нощта против Коледа паяците чули по какъв начин децата плачат поради неналичието на средства за дървото и се отдали на работа и сами го украсили.

Семейството било въодушевено да се разсъни и да види красивите мрежи, които били завъртяни, блестящи на слънце, с цел да създадат дървото толкоз прелестно, колкото и всяко друго.

Не бихте разрешили на чужд на улицата да държи детето ви, тъй че за какво да ги водите в мола и да ги принуждавате да седят в скута на чудноват мъж, до момента в който плачат, след което да вършиме фотография, с цел да документираме това травматично прекарване?

Нека си признаем - даже децата, които обичат магията на празниците и твърдо имат вяра в Дядо Коледа , са изплашени от мъж, който не познават изключително, когато той е в яркочервен костюм и лицето му е закрито от гъста бяла брада. Ако детето ви в действителност не желае да седне в Дядо Коледа и да му каже какво желае за Коледа , може би не трябва да го карате.

Етиопците честват Коледа на 7 януари и като част от Ganna , те посещават етиопска православна черква със фамилиите си. Постят предния ден и се обличат напълно в бяло за този мотив, като се движат в шествие към църквата като част от церемонията.

Момчета и мъже играят игра на име Гана и на този ден, която е сходна на уличния хокей. 

В Холандия Синтерклаас (Дядо Коледа ) идва в навечерието на 5 декември, в точния момент за Никулден на 6 декември

Това събитие се организира годишно в Ню Йорк , сигурно не е вашата междинна традиция за отмора, само че в случай че търсите място за обличане и разформироване за занимателен ден, може би е за вас!

В Норвегия неповторима коледна традиция е, че в навечерието на Коледа всички метли са скрити от погледа . Норвежците считат, че нощта преди Коледа излизат неприятни вещици и духове и в случай че има открити метли, те ще ги вземат и ще летят през небето.

Повечето западни страни по света честват празника с обичайната зелена широколистна коледна елха , украсена с орнаменти, гирлянди и светлини, само че в Нова Зеландия традицията е малко по-различна.

Дървото Pohutukawa с пурпурни цветове е известно в народен мащаб като знак на празниците. Датиращи от 1857 година, красивите и блестящо оцветени цветове на това дърво са били употребявани за основаване на ваканционно въодушевление, както и цялото дърво, служещо за украса. Други имена на това дърво през годините включват „ Коледното дърво на заселниците “ 

Tió De Nadal е каталонският Poop Log, извънредно неповторима коледна традиция в  елементи на Испания.

Consoada или Бъдни вечер, е времето за празник в Португалия . Тази вечер фамилиите се събират на традиционно вечеря от поширани тресчици със зеленчуци и картофи, дружно с десерти.

Интересното е, че някои семейства ще оставят невдигната празничната си маса в памет на умрял член на фамилията. Децата закачат чорапи и изпращат коледни описи на Бебе Исус, а не на Дядо Коледа , и до момента в който дървото може да бъде украсено преди Бъдни вечер, всевъзможни декорации на Младенеца Исус не се вадят до Коледа.

Това създание от скандинавските национални приказки има разнообразни версии в Норвегия, Швеция и Дания, само че датчаните настояват, че произлизат от Нисе.

Нисе е гном, който желае да бъде сит. Семействата в Дания би трябвало да му оставят сладка оризова каша (ri sengrød) на Бъдни вечер и в случай че го създадат, той ще бъде добър и ще им донесе шанс през идната година. Ако не го създадат, има вяра се, че той ще изиграе номера в семейството и ще затрудни живота.

В Италия честват Богоявление малко след Коледа , което се организира на 6 януари. Празникът Богоявление е предопределен да отпразнува дванадесетия ден от Коледа и Тримата мъдреци, идващи в яслата на Бебе Исус във Витлеем

Можем да благодарим на английските аристократи за тази странна напитка, която неизмнносвързана с коледния сезон . Твърди се, че това е нещо, което богатите британци биха пили  тази млечна, млечна напитка се обича от някои, а отвращава от други.

Индийското орехче и сметаната придават на тази напитка вкусния и неотложно различим усет, само че най-добре е да я приемате умерено, в случай че следите талията си... става въпрос за яйчения пунш.

По някаква причина празничните маратони без забележима цел, с изключение на да популяризират празнично въодушевление, станаха известни в цяла Северна Америка.

Независимо дали е част от церемониал на Дядо Коледа или напълно от настрана събитие, тези 5K маратони нормално се организират в края на ноември или началото на декември. 

Това е по-скоро традиция на Деня на благодарността, в сравнение с Коледна, само че всичко това е част от същия сезон в Съединени американски щати . Някои споделят, че всичко е почнало с Линкълн, а други имат вяра, че това е Хари Труман, само че точно президентът JFK е този, който за първи път " помилва пуйка на 19 ноември 1963 година "

Тогава починалият Джордж Х. У. Буш бил индивидът, който публично слага началото на традицията, пренесена в днешния Овален кабинет, откакто направил опрощение на пуйка през 1989 година Една пуйка с шанс всяка година заобикаля благодарствените маси на Америка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР