Важното за Механизма за справедлив преход и съответно за регионалните

...
Важното за Механизма за справедлив преход и съответно за регионалните
Коментари Харесай

Кристина Лазарова: Регионалните планове за справедлив преход трябва да постигнат намаляване на емисиите

Важното за Механизма за обективен преход и надлежно за районните проекти е, че те би трябвало да реализират избран резултат за цялата страна от позиция на понижаване на излъчванията. Те би трябвало да подхождат на задачите, които се изисква да реализира България.

Всяко последващо нещо, което ние предлагаме за идния преход, би трябвало да предстои на разбор, на стойности, обвързани с него и на публично разискване. Това сподели Кристина Лазарова, координатор на Платформа "Brown to Green " по време на експертната онлайн полемика "Регионални проекти за обективен преход ", която се организира на 10 ноември 2020 година

Организатор на събитието беше сп. "Ютилитис ". Главната цел на форума бе представителите на институции и неправителствените организации да обсъдят кои са главните провокации и вероятности пред развиването на районите, които би трябвало да бъдат трансформирани.

В своето изявление Кристина Лазарова подчертава на три съществени тези, а точно смисъла на термина „ преход “ в подтекста на „ Зелената договорка “, районните проекти и ресурсната обезпеченост и оценката и успеваемостта на оползотворяване им.

По думите на Лазарова концепцията на механизма за обективен преход е ресурсът от него да бъде изразходван главно за трансформацията на така наречен въглеродно-интензивни райони.

В тази връзка тя изрази удивление от включването на спомагателни райони към Фонд за обективен преход, на които Световната банка ще окаже консултантска помощ при подготовката на териториалните проекти “.Тези райони могат да се употребяват и от останалите два стълба за обективен преход.

"Считам, че би трябвало да се показа пред обществото на база на какви критерии са включени тези спомагателни райони. Може да се окаже, че има някои други, които е по-логично да бъдат включени, а не са ", съобщи още координаторът на Платформа "Brown to Green ".

В изявлението си Кристина Лазарова акцентира, че в България не се приказва нито за пилотни планове, свързани с водород, нито за замяна на съществуващата газова инфраструктура, през която може да минават водородът и природният газ.

"Не се приказва за предпазване на сила. При енергийната успеваемост е залегнало точно нейното предпазване. Не разбирам за какво тези тематики не участват в нито един от документите по тематиката с нисковъглеродния преход. Трябва да се замислим, в случай че спрем да произвеждаме силата от една суровина, с какво ще бъде сменена тя. ", означи Лазарова.

"Ние от Платформата "Brown to Green " бързо успяхме да се кооперираме с локалните властни в лицето на кметовете и регионалните шефове на Перник и Кюстендил. Успяхме да идентифицираме като стойности всички директно и индиректно заети в енергийния бранш по места. Във времето успяхме да идентифицираме и опциите за развиване на напълно друг бизнес в границите на Перник и Кюстендил. ", акцентира Кристина Лазарова.

Тя разяснява, че работят интензивно по проектите за промяна на Топлофикация Перник, Топлоелектрическа централа "Бобов дол " и мините. "Посочили сме и кои задгранични компании могат да бъдат привлечени в районите на Перник и Кюстендил. Те са в напълно разнообразни браншове от енергийния и които биха потребявали избран запас, с цел да може всичко, което се прави в районите да бъде дейно ", сподели Лазарова.

В умозаключение Кристина Лазарова изрази признателност на уредниците на събитието за това, че за следващ път събират заинтригуваните страни за пътя на България към нисковъглеродна стопанска система в границите на Зелената договорка.

По време на полемиката присъединяване взеха Жечо Станков – зам.-министър на енергетиката, Деница Николова – зам.-министър на районното развиване и благоустройството (МРРБ), инж. Валентин Вълчев – Председател, ФНСМ – Конфедерация на самостоятелните синдикати в България (КНСБ), доктор инж. Ивайло Найденов – Изпълнителен шеф на Българска федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК), Славчо Нейков – Председател на УС на Институт за енергиен мениджмънт, доктор Румяна Грозева - Изпълнителен шеф на Агенцията за районно икономическо развиване в Стара Загора. Модератор бе Радослав Миков – Партньор на Волф Тайс.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР