Важно е напрежението между Белград и Прищина да спадне, затова

...
Важно е напрежението между Белград и Прищина да спадне, затова
Коментари Харесай

НАТО призова Белград и Прищина към диалог

Важно е напрежението сред Белград и Прищина да спадне, по тази причина призоваваме всички да се въздържат от дейности и думи в противоположната посока. Това съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който одобри в резиденцията си в Брюксел президента на Сърбия Александър Вучич.

Силно имаме вяра, че пътят напред е в разговора под егидата на Европейски Съюз. Сърбия е дълготраен сътрудник на НАТО и сме уверени, че ще се включи в този разговор градивно, добави Столтенберг. Той означи, че двамата с Вучич ще обсъдят провокациите, зародили в Северно Косово. НАТО е там от дълги години с мироопазваща задача с мандата от Организация на обединените нации (КейФОР), уточни генералният секретар.

Осигуряваме сигурна конюнктура и независимост на придвижване за всички общности. През май нашите военни бяха нападнати, 93 от тях бяха ранени, от които трима - съществено. Това е недопустимо. НАТО усили наличието си с към 500 военни в отговор на повишеното напрежение. Ще продължим да се стараем да изпълняваме дилемите независимо и с задоволително сили за тази задача, добави Столтенберг.

Вучич благодари за изразената подготвеност на Столтенберг да изслуша гледната точка на неговата страна. Загрижен съм от ситуацията в Косово, сподели сръбският президент. Не бих отправял обвинявания, само че въпросът от ден на ден касае сигурността, в сравнение с политиката, добави той.

Според нас скорошните събития в Северно Косово се дължат на безконтролен метод на управляващите в Прищина. Имаше сърби, съществено ранени от изстрели, не се води следствие по тези случаи и това доста ни тревожи. Същевременно има неоснователни и безразборни арести на сърби и това е тормозещо за сърбите, без значение къде живеят, уточни Вучич.

Досега имахме доста положителни и професионални връзки със силите на НАТО в Косово. Ще помолим да осигурите отбрана и на сърбите, тъй като в последните шест месеца най-малко шестима от тях бяха простреляни от албанци и основно от техните сили за сигурност. За наслада нито един албанец не беше прострелян или ранен - това демонстрира кой какво прави. Искаме мир и непоклатимост, както и да запазим връзките с НАТО, построени на доверие и почтеност, сподели сръбският президент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР