Важно е да подчертаем, че храната няма за цел да

...
Важно е да подчертаем, че храната няма за цел да
Коментари Харесай

Храненето при кърмачки


Важно е да подчертаем, че храната няма за цел да усили лактацията. Стимулиране на лактацията се реализира в най-голяма степен от сукането на кърмачето и в допълнение изцеждане по-късно.

Целта на диетата при кърмещите майки е да се усъвършенства качественият състав на кърмата, с цел да бъде тя пълноценна, съдържаща всички нужни нутриенти. Когато равнищата на съществени витамини и минерали са ниски те предпочитано минават в кърмата и се получава недостиг в организма на майката.
За това е от изключителна значимост пълноценното хранене по време на кърмене.

Някои майки се отхвърлят да кърмят, тъй като са чували, че ще би трябвало да се откажат от обичани храни като шоколад, кафе и други Подобно разбиране е недопустимо. Няма доказателства, че е нездравословно за бебето, в случай че майката пие по едно кафе дневно или 2-3 блокчета шоколад. Разбираемо цигарите и алкохолът се изключват изцяло.

Кърмачката може да яде всички храни, с които е привикнала. Няма съображение да се тревожи, че в случай че яде сушени сливи, бебето ще има разстройство. Вярно е, че от време на време стомахчето на бебето не понася някои храни, които майката е консумирала. Естествено, в случай че това се случи няколко пъти, тя може да се откаже от тях.

Приемайте разнообразна и пълноценна храна. Задължително е в кърмата да има огромни количества калций , нужен за бързия напредък на костите. Ако майката приема незадоволително калций, той ще се извлече от нейните кости. Погрешно е схващането, че калцият се извлича от зъбите на майката и кърменето безусловно значи поява на кариеси. За да си набавите нужният калций консумирайте мляко и млечни артикули, сусамов тахан (богат източник на калций), бадеми, смокини, зелени листни зеленчуци.

Свързани публикации.. Кърмене на бебето за заспиване - вярно ли е? 0 Кърменето и имунната система на бебето. Кърменето с Ася Демирева 0 Кърменето понижава риска от екзема при бебето с 54% 0

Яжте доста плодове и зеленчуци всеки ден. Приемът на пресни плодове и зеленчуци би трябвало да е най-малко 5-6 пъти дневно. За да си набавите нужното количество витaмин C, два пъти денем плодовете и зеленчуците би трябвало да бъдат сурови и да включват домати, зеле, чушки ягоди, малини, шипки, боровинки и така нататък Избягвайте цитрусите. Възможно е те да са причина за колики при бебето. Като, несъмнено това не е общовалидно предписание за всички. Витамин А ще си набавите от моркови, домати, коприва, картофи. Освен пресни, плодовете и зеленчуците могат да бъдат консервирани, замразени или сушени.

Месо – най-малко една изобилна порция, за предпочитане две, за деня. Червеното месо е богат източник на желязо и арахидонова киселина. Последната е значима за развиването на мозъка, очите и нервната система. Черният дроб е изключително потребен и понякога би трябвало да бъде включван в менюто, само че не прекалявайте с него.

Риба . Последните изследвания настояват, че не би трябвало да се употребява доста риба по време на кърмене и бременност, заради наличие на тежки метали и замърсеността на водите. Но рибата е богат източник на омега мастни киселини. Те подкрепят развиването на мозъка, зрението, двигателните умения, положителната работа сърцето. Предпочитайте по-мазни риби – скумрия, сардина, риба звук, сьомга. Те са богати на полиненаситени мастни киселини.

Яйца . Яжте най-малко 4-5 яйца седмично, в случай че нямате фамилна обремененост от сърдечни болести.

Тестени произведения и самун. Избирайте тестени произведения от пълнозърнесто брашно, три пъти на ден. Те са богат източник на витамините от група B.

Течности . За да имате задоволително кърма, поемайте доста течности – най-вече вода. Соковете също са от изгода, само че са спомагателен източник на въглехидрати, които може да са причина за напълняване. Ще имате потребност от най-малко 2л. вода всеки ден. Винаги дръжте огромна бутилка вода покрай себе си, до момента в който кърмите. Индикация, че не поемате задоволително течности е, в случай че урината ви наподобява доста тъмна или има мощна миризма. Млякото също е добър вид да си набавите нужното количество течности.

Алкохол и кофеин . Избягвайте алкохола до момента в който кърмите. Необходими са към 3ч. на една чаша алкохол да напусне организма ви. Ако желаете да консумирате алкохол можете да изцедите кърма авансово.

Контролирайте приема на кофеин, огромни количества могат да превъзбудят бебето. Същото се отнася и за шоколада. Това не значи да ги изключите напълно от менюто си.

Боб и бобови култури . Въпреки богатото наличие на витамини, ограничавайте приема на фасул, леща и така нататък Те могат да провокират колики у кърмачето.

Още храни, с които би трябвало да сте деликатни може да видите тук:

http://www.puls.bg/health/baby/news_30311.html
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР