Важна реформа в здравеопазването. Правителството планира да премахне ролята на

...
Важна реформа в здравеопазването. Правителството планира да премахне ролята на
Коментари Харесай

Кабинетът планира реформа: Махат ролята на личния лекар

Важна промяна в опазването на здравето. Правителството възнамерява да отстрани ролята на персоналния доктор, а при здравен проблем да търсим помощ от експерти по обща медицина. Целта е да се облекчи системата. Предложението н е част от заложените промени в здравния бранш.

Мотивът е, че до края на годината би трябвало да проработи електронното досие. Достъп до него ще имат всички експерти и това би могло да изключи потребността един пациент да се обслужва единствено от един доктор, който познава здравословното му положение. В неработно време пациентите биха се обслужвали в незабавните звена.

Предстои промените да бъдат разисквани на следващия ден на изключителна отраслова комисия в Народното събрание.

Преуморените персонални лекари са на междинна възраст над 50 година, звънят им непрекъснато, без работно време са, претрупват ги с попълване на документи. Имаме доста сигнали от медици отвън огромните регионални центрове, които нямат време за отмора, изясни пред ръководителят на отрасловата парламентарна комисия доцент Антон Тонев.

Промяната, която оферират от " Продължаваме промяната ", няма да засегне децата и техните педиатри. Малките пациенти ще останат записани при един персонален доктор, който да ги следи. А той ще резервира досегашните си приходи.

" Не предвиждаме смяна в детската консултация и в профилактичните услуги. Въведената система може би е най-хубавата форма в това ние да вършим промоция за здраве, детска консултация и да представим на нашите пациенти благоприятни условия за профилактичи проучвания, които им разрешават да бъдат здрави по-дълго време ", изясни Тонев.

По думите му е-досието ще разреши на един пациент да се лекува от доста лекари, защото те ще виждат цялата информация. С него ще се спре и практиката джипитата да са непрекъснато ангажирани със своите пациенти. Извън работното им време пациентът ще се насочва към кабинетите за неотложна и незабавна помощ.

Част от общопрактикуващите лекари са изрично срещу предвижданата смяна.

Не облекчение на работата, а в допълнение усложнение за персоналните лекари е предлагането на " Продължаваме промяната " съгласно ръководителя на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов. Той подозира, че това е метод да върнат старите поликлиники и общопрактикуващите лекари да са още веднъж към вида " участъков доктор ". Идеята е първо да се затворят комерсиалните сдружения, каквито са джипитата, а по-късно и лечебните заведения, предвижда Миндов.

По думите му на всички места по света работят по настоящия метод и новият вид не би привлякъл млади лекари.

" Ще ни създадат служители, които да си гледат часовника и да си потеглят незабавно откакто свърши работното време ", предизвестява ръководителят на сдружението.

Прибягването към незабавна помощ също не е решение съгласно него, защото екипите са доста малко, а с цел да поемат пациентите, би трябвало да са най-малко три пъти повече.

Идеята на ръководещите е да трансформират и метода на възнаграждение. Не за брой записани пациенти, а за действително прегледани ще получават пари лекарите. По този метод няма да остава " леден запас ", твърди обаче ръководителят на здравната комисия Тонев, защото лекарите преглеждат 600 пациенти на месец, а останалите 1600 записани - не.

Няма по какъв начин да се заплаща на прегледан пациент, тъй като не е остойностен прегледът, оспорва концепцията Миндов. Според изчисленията му за всички лекари се падат по 350 лева от бюджета за възнаграждение. Това ще е причина да преглеждат единствено по 15 души дневно, а не както до момента - над 25.

" Идеята за отпадане на персоналните лекари е съществена смяна, която ще засегне първичната помощ. Ако се усили процентът на пациентите, които ще се обръщат за помощ към неотложните кабинети и " Спешна помощ ", тези звена, които и сега са претрупани, няма да устоят. Затова, преди да се пристъпи към промени, е необходим явен правилник за пациентите и лекарите. Нужна е огромна осведомителна акция. " Така разяснява проектите на властта доктор Васил Василев, шеф на една от най-големите общински поликлиники в София - ДКЦ 12. Направи го с ангажимента, че към момента никой не е обсъждал с общинското опазване на здравето в столицата тези хрумвания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР