Вахтанг Кипшидзе, зам.-председател на синодния Отдел за връзки на Руската

...
Вахтанг Кипшидзе, зам.-председател на синодния Отдел за връзки на Руската
Коментари Харесай

Диспут сред руските вярващи: праведно ли е козунак със Z?

Вахтанг Кипшидзе, зам.-председател на синодния Отдел за връзки на Руската православна черква с обществото и медиите, съобщи, че украсяването на козунаци с буквата Z надали е уместно - подобен козунак не е пасхален и не може да бъде осветлен. Повод за изявлението му е появяването на обичайните съветски козунаци (кулич), особено украсени с буквата Ζ, която е сложена върху съветските танкове и въоръжения в Украйна. Тя се трансформира в формален знак на „ специфичната интервенция “ на Руската федерация, оповестява " Двери ".

Само преди дни РИА Новости сподели, че в гр. Шадринск, Курганска област, се харчат в супермаркета куличите със Z - очевиден знак на поддръжка на военните дейности на Путин. Пред организацията Анатолий Педошенко, притежател на супермаркета " Чайка " споделя, че всяка година продават по към 3000 козунака, тази се надявал да са повече.

На конференция през днешния ден Кипшидзе съобщи, че...

„ … хлебни произведения, които имат знаци, разнообразни от християнските, не могат да се считат за пасхален козунак. Мисля, че освещаването на такива празнични произведения не е подходящо. Вярвам, че християнската символика е самодостатъчна, а козунаците и яйцата носят точно християнска символика, която е непроменена отдавна. Не мисля, че използването на тази или друга символика върху великденските козунаци е уместно и евентуално тяхното освещаване в църквите няма да бъде подкрепено “.

В същото време обаче представителят на РПЦ побърза да заявява, че утвърждава този " родолюбив " знак:

„ В същото време считам, че хлебните произведения, които съдържат някаква символика, имат право да съществуват като форма на поддръжка за съветската войска, само че отвън свещеното пространство на църквите “, съобщи той, представен от Интерфакс.

От началото на войната против Украйна последната писмен знак от латинската писменост стартира да се употребява в изписването на съветски военни лозунги като да вземем за пример „ Zа победу “ или „ Zа Россию “. Руските управляващи не предоставиха безапелационно пояснение на този необикновен знак, заимстван от писмеността на считаната за враждебна на съветското славянство западна цивилизация.

Според някои пояснения знакът има свръхестествен темперамент и кореспондира с нацистката символика, която също е заимствана от теософията, написа " Двери ". Поставянето му върху военната техника пък основава усещане за издирван паралел с слагането на християнския монограм (хризма) върху щитовете на римската войска на св. Константин Велики, което съгласно църковното поверие е осигурило успеха на считания за създател на Византийската империя държател.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР