Въглищата са местен ресурс на България. Това каза министърът на

...
Въглищата са местен ресурс на България. Това каза министърът на
Коментари Харесай

Ще плащаме с 40% повече за газ, ако не купуваме от Русия

Въглищата са локален запас на България. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов пред публицисти преди съвещанието на парламентарната Комисия по енергетика във връзка предлагането на Европейската комисия (ЕК) да спре вноса на въглища от Русия.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен показа през вчерашния ден предложение за нови наказания против Русия след разкритията за протичащото се в украинския град Буча.

На въпрос дали България има проект, в случай че се одобряват такива наказания и във връзка с вноса на петрола и природния газ от Русия, министърът отговори, че има проект и че всяка " една нападателна и тежка промяна е обвързвана с избрана цена, изключително в интервала на смяна и преход ". Николов добави, че когато се вземе съответно решение, ще каже елементи по проекта.



В момента петролът, който се преработва в рафинерията в Бургас, е в съответствие 35/65 до 50 на 50 на съветски и различен тип нефт, уточни енергийният министър. 

По отношение на природния газ България от позиция на консумация не е толкоз директно подвластна от Русия, изключително в случай че се прави паралел с това какъв % електрическа енергия в Европейски Съюз се създава от газ и какъв е у нас. Освен това има различни трасета и източници на газ, тъй че при нужда ще бъдат употребявани, посочи Николов.

„ Договорът с „ Газпром ” изтича в края на настоящата година. Ако бъдат спазените съществуващи контракти, всички посочени други възможности са заместващи, защото са свързани с по-висока цена. В момента това в най-хубавия сюжет значи повишаване с 40%, в случай че се размени цялото количество от „ Газпром ”, уточни той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР