Въглеродните емисии бързо наваксват спада си, отбелязвайки повишение сред 20-те

...
Въглеродните емисии бързо наваксват спада си, отбелязвайки повишение сред 20-те
Коментари Харесай

Въглеродните емисии на богатите държави нарастват бързо през 2021 г.

Въглеродните излъчвания бързо наваксват спада си, отбелязвайки покачване измежду 20-те най-богати страни в света. Това демонстрира проучването Climate Transparency Report, представено от английската Военновъздушни сили. Според него въглеродният диоксид ще се усили с 4% в страните от Г-20 през 2021 година, като година по-рано беше надолу с 6% на фона на пандемията от ковид. Китай и Индия са на път да надвишават нивото на излъчванията си от 2019 година

Страните от Г-20 дават отговор за към 75% от световните излъчвания, които спаднаха доста през 2020 година, когато бяха в локдаун поради ковид-19. Възстановяването им през тази година се дължи на изкопаемите горива, и изключително на въглищата.
Нагоре, нагоре
Докладът сочи, че използването на въглища в Г-20 евентуално ще нарасне с 5% през 2021 година Това главно ще се дължи на Китай, който е виновен за към 60% от повишението, само че също по този начин увеличение в потреблението на въглища се следи в Съединени американски щати и Индия.

Употребата на въглища в Китай се повишава на фона на по-голямото търсене на сила при възобновяване на стопанската система. В резултат цените на суровината скочиха до рекордни нива, а това докара до спирания на електричеството, защото за въглищните електроцентрали стана неизгодно да създават ток през последните месеци. Тази седмица държавното управление ще разгласи промени в политиката, които ще разрешат на тези централи да желаят пазарни цени за генерираната сила, и се чака това да докара до още по-голяма приложимост на въглища през тази година.

Що се отнася до природния газ, отчетът сочи, че потреблението му е повишено с 12% в страните от Г-20 в интервала 2015 - 2020 година И до момента в който международните ръководители дават обещание, че възобновяване от пандемията ще има " зелена " тенденция, финансовите задължения на богатите страни не демонстрират това. От избраните 1.8 трлн. $ като разноски за възобновяване едвам 300 милиарда $ ще отидат за " зелени " планове.

Climate Transparency Report демонстрира и някои положителни развития, измежду които увеличението на слънчевата и на вятърната сила в богатите страни. Рекордно количество нови мощности са били конфигурирани в Г-20 през предходната година, като възобновимите източници сега обезпечават към 12% от силата по отношение на 10% през 2020 година
Целите наCOP26
Докладът идва на фона на идната след две седмици в Глазгоу Конференция на Организация на обединените нации за климатичните промени (COP26). Една от основните цели на събитието е да се подхващат стъпки за опазване на уговорката за повишение на световните междинни температури с не повече от 1.5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища.

Ако COP26 желае да успее, тогава страните, които изпускат най-вече излъчвания, ще би трябвало да вкарат амбициозни политики. Изследването Climate Transparency Report обаче демонстрира, че това не се случва задоволително бързо.

Въглеродните излъчвания бързо наваксват спада си, отбелязвайки покачване измежду 20-те най-богати страни в света. Това демонстрира проучването Climate Transparency Report, представено от английската Военновъздушни сили. Според него въглеродният диоксид ще се усили с 4% в страните от Г-20 през 2021 година, като година по-рано беше надолу с 6% на фона на пандемията от ковид. Китай и Индия са на път да надвишават нивото на излъчванията си от 2019 г.Страните от Г-20 дават отговор за към 75% от световните излъчвания, които спаднаха доста през 2020 година, когато бяха в локдаун поради ковид-19. Възстановяването им през тази година се дължи на изкопаемите горива, и изключително на въглищата.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР