В здрача на своето съществуване някои звезди остават незабелязани, преди

...
В здрача на своето съществуване някои звезди остават незабелязани, преди
Коментари Харесай

Астрономи откриха звезди стари пушачки в сърцето на Млечния път

В здрача на своето битие някои звезди остават незабелязани, преди да освободят облак от газ и прахуляк, което им е спечелило прозвището " остарели пушачки ", съгласно астрономи, съобщили за откриването им в сърцето на Млечния път, съобщи Агенция Франс Прес.

 

" Тези остарели звезди се държат добродушно години или десетилетия, преди да освободят облаци " пушек " по изцяло непредвиден метод ", изяснява Данте Минити от чилийския университет " Андрес Бело " в прессъобщение.

 

Те са толкоз бледи и червени, че от време на време въобще не могат да бъдат видяни, добавя ученият, който е съавтор на проучването, оповестено в сп. " Месечни вести на Кралското астрономическо сдружение " (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).

Тяхното " изключително " държание в никакъв случай до момента не е било следено, споделя астрофизикът от Британския университет в Хартфордшър и водещ създател на проучването Филип Лукас.

 

Първоначално интернационалният екип от астрономи търси млади звезди като част от 10-годишна стратегия за наблюдаване. Това им разрешава да открият голям брой протозвезди (зараждащи се звезди).

 

По думите на Лукас откривателите обаче получават и " приятна изненада " с откриването на минимум 21 " остарели пушачки ". Те се намират в центъра на Млечния път, в район, наименуван звезден нуклеарен диск, в който има висока централизация на звезди.
       
" Старите пушачки " се явяват нов вид звезди червени колоси - звезди в края на живота си, които на този стадий получават огромни размери и ниска повърхностна температура.

 

" Изненадващото на това изобретение е да следим звезди, които просто си стоят безшумно и не вършат нищо. След това ненадейно забележимата им светимост понижава от 40 до 100 пъти, до степен те да станат на процедура неоткриваеми от телескопите. Няколко години по-късно и без предизвестие те възстановяват първичната си светимост ", споделя Лукас.
      
" Всичко, което успяхме да научим за тях, подсказва, че тези звезди изхвърлят облаци " пушек " по аргументи, които ни убягват ", добавя ученият. Облаците, формирани от газ и прахуляк, евентуално са виновни за спада в светимостта на звездата, закривайки я от погледа на наблюдаващия.
       
Тяхната интензивност се случва в район на галактиката, богат на тежки детайли, за които тези звезди евентуално способстват. 

 

" Материята, изхвърлена от остарели звезди, играе основна роля в виталния цикъл на детайлите, като оказва помощ за образуването на нови генерации звезди и планети ", изяснява професор Лукас. В този случай материята, освободена и разпръсната от " старите пушачки ", би трябвало да обогати междузвездната среда, в която се раждат нови звезди. " Все още се опитваме да разберем какво би имало максимален смисъл ", споделя ученият.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР