В западните страни повтарят, че така нареченият “Зелен преход, тоест

...
В западните страни повтарят, че така нареченият “Зелен преход, тоест
Коментари Харесай

Защо слънчевите панели губят от руския газ

В западните страни повтарят, че по този начин нареченият “Зелен преход ”, т.е. новите технологии за произвеждане на сила, ще им помогне да се отърват от зависимостта от съветския газ. Например благодарение на вятърни мелници или слънчеви панели. Осъществяването на тази фантазия обаче е невероятно нито физически, нито финансово - и ето за какво.

Токио скоро ще инсталира слънчеви панели на покрива на всяка нова къща. А австрийският президент има вяра, че единствено такива ограничения в последна сметка ще „ разрешат Путин да бъде надвит “: видите ли, посредством вложение в слънчева сила можете да се отървете от зависимостта от съветския газ. Западът в действителност ще би трябвало да се отърве от последния. Но слънчевите панели на покривите на къщите по този път няма да оказват помощ - или даже да се намесят.

Електричеството от слънчеви панели на покрива на къщата наподобява ясно и просто за всички. Ето една структура, покрита със стъкло, ето една къща, която ще получава сила. Няма потребност да дърпате електропроводи на всички места - в случай че има остатък в къщата, той ще бъде даден на мрежата посредством същите проводници, които нормално изпращат електричество към къщата. Очевидно зелено решение, нали? Не. Западните държавни управления, които упорстват за захранвани със слънчева сила домове, залагат бомба със закъснител под личното си енергийно бъдеще и ето за какво.

Погледнете под верния ъгъл

За да работи дейно, слънчевият масив би трябвало да е вертикален на Слънцето в небето. На екватора е елементарно: там съвсем постоянно е в зенит. Но 90% от хората на Земята не живеят на екватора. Слънцето е в небето от самото начало е под разнообразни ъгли.

Следователно в Москва на квадратен метър изцяло водоравен безоблачен панел - на плосък покрив - се падат 1021 киловатчаса слънчева сила. Дори при рекордно висока успеваемост, тя ще бъде 250 киловатчаса годишно. Ако имате 40 квадратни метра на покрива си, получавате 10 000 киловатчаса годишно. Това е почти толкоз, колкото една развита страна харчи на гражданин. Това триумф ли е?

Зависи с какво го сравняваш. Ако слънчевият панел е позициониран оптимално - за Москва това значи извърнат на юг, под ъгъл 40 градуса - тогава годишното произвеждане към този момент ще бъде 1173,7 киловатчаса. Но това може да стане единствено в слънчева електроцентрала отвън града. Няма да стане на покрива на градска постройка: рядко има надолнище на юг или ъгъл от 40 градуса. И в случай че поставите панелите на плосък покрив по този начин, тогава те ще се закриват една друга. Е, или ще би трябвало да извършите празнини сред тях, което ще понижи потребната повърхност на покрива 3-4 пъти.

Още по-добре е, когато слънчевия панел стои на " слънчоглед " - щанга с преносима панта, върху която едновременно са закрепени до 170 квадратни метра слънчеви панели. Тук годишното произвеждане за Москва към този момент ще стане 1514,3 киловатчаса. Един път и половина по-високо, в сравнение с плосък покрив на градска постройка. Но, още веднъж, това е действително единствено и извънредно отвън града: измежду високите здания няма място за такива големи " слънчогледи ", тук мястото не стига даже за дървета.

Но това не е всичко. Основното е, че стартирането в употреба на един киловат слънчеви панели отвън града ще коства един и половина или повече пъти по-евтино. Защо? Всичко е просто: монтажник на градски покрив ще получи повече на час работа от монтажник, работещ на равнището на земята (не по-високо от два метра) отвън града. Това е по-трудна работа, при която смъртността е доста по-висока. Според американската статистика за всеки милиард киловатчаса 0,44 души умират от слънчеви панели на покрива - монтажистите просто падат от покрива и умират. Но служащите, които строят слънчеви електроцентрали отвън града, въобще не умират: няма къде да паднат. Там смъртността е нула.

Освен това слънчевите електроцентрали отвън града са огромни, имат по-малко връзки, по-малко режийни разноски и по-високи икономии от мащаба. Тоест всяка страна, която изисква от жителите си да слагат слънчеви панели на покрива, прави силата си освен по-опасна, само че и доста по-скъпа, в сравнение с в случай че въобще нямаше такива условия.

Бомба със зимен механизъм

Все отново това са дреболии. Западняците и японците не са небогати, дисциплинирани и ще платят повече за зелен преход. Слънчевите панели на покривите на градските къщи обаче имат проблеми, доста по-лоши от възходящите цени на електрическата енергия в съпоставяне със слънчевите панели отвън града.

Всички знаем, че дните са по-къси през зимата и слънцето виси в небето под изцяло разнообразни ъгли, в сравнение с през лятото. Но рядко се замисляме какъв брой огромна е тази разлика. Да вземем Москва: през юли квадратен метър хоризонтални слънчеви кафези тук получава 161,4 киловатчаса, съвсем два пъти повече от междинното за годината. Но през декември - едвам 11,7 киловатчаса. Седем пъти по-малко от междинното за годината - и 13.8 пъти по-малко от юли.

Ограбете себе си, с цел да изплашите другите

От това излиза наяве, че опитът да се понижат сметките за електрическа енергия посредством всеобщо въвеждане на слънчеви панели на покрива ще докара единствено до по-високи сметки за електрическа енергия. Тъй като генерирането от слънце е толкоз малко през зимата, топлоелектрическите централи ще би трябвало да поддържат тъкмо същото количество, както преди. Те няма да работят през летния ден, това е реалност, само че пикът на ползване в Москва - както и в целия свят - въобще не е денем, а рано заран и късно вечер. Тоест, през лятото никой не може без газови Топлоелектрическа централа.

Икономията на газово гориво заради производството на слънчеви кафези на покривите в летен следобяд ще бъде действителна. Но въпросът е: на каква цена? В идеалния сюжет „ Токио “ за Москва, разказан нагоре, хоризонталните слънчеви панели от нейните покриви ще генерират 53 милиарда киловатчаса годишно. Това още веднъж изисква 200 милиона квадратни метра такива слънчеви кафези. Те ще костват, дружно с инсталирането и свързването, които съставляват по-голямата част от цената на слънчевата електрическа енергия, 100 милиарда $. С тези пари можете да си купите газ, който е задоволителен за Москва да доставя електрическа енергия за 80 години поред. Летните обедни спестявания на газ с помощта на фотоволтаичните кафези просто в никакъв случай няма да се оправдаят.

Може да се твърди, че Русия е прекомерно надалеч на север. В по-голямата част от страните по света хората в огромни количества на такава географска широчина живеят доста рядко. А на юг слънцето през зимата е доста по-високо над хоризонта и доста повече часове дневно.

Това е по този начин. Но това няма да помогне на Токио - както в действителност и на Флорида. Нека вземем съвършен случай: представете си, че имаме потребност от слънчеви панели на покрива, с цел да зареждаме град в Египет. На географската широчина на Египет и Александрия, за благополучие, египетски учени към този момент са написали научна публикация, в която се пробват да оценят слънчевия капацитет в тази област. Там през зимата няма облаци, слънцето е високо и несметно, нали? Значи всичко би трябвало да се получи?

На доктрина да, само че в действителния живот не. Измерванията на египетските откриватели са недвусмислени: през декември има три пъти по-малко слънчева сила на квадратен метър, в сравнение с през летните месеци. Три пъти - не тринадесет пъти, както в Москва, това е правилно. Но това въпреки всичко не е обикновено решение. Две трети от потреблението през зимата въпреки всичко ще би трябвало да се покрива от ТЕЦ-овете, а част от слънчевата генерация през юли отново ще „ излети през комина “, тъй като няма да има кой да я употребява по обяд.

Дори в Египет слънчевите панели на покрива няма да могат да покрият потребностите на обществото. И даже половината от тях. И даже там електрическата енергия, която ще се получава от покривите, ще бъде по-скъпа от тази, която се получава от Топлоелектрическа централа или други централи. Не е изненадващо, че египтяните започнаха построяването на огромна атомна електроцентрала с ръцете на “Росатом ”.

Докато Титаник плава

По думите на една добре позната ария, до момента в който сте в Токио, Калифорния и други зелени центрове, „ оркестър свири на горната палуба и двойки танцуват фокстрот “. Но всеки, който се е опитал да пресметна бъдещето на толкоз шумно представяни начинания с числа в ръце, схваща доста добре: това е добър пиар, само че обезпечена софтуерна и икономическа задънена улица. Западните страни и общества в енергиен смисъл са на “Титаник ”. Той е доста огромен и ще се носи напред десетилетия напред. Такива огромни кораби не потъват бързо.

Но се вслушате деликатно, към този момент можете да чуете: вълните хубавичко се удрят в нещо начело. Напред се издига студена стена от арктически лед.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР