В Западните Балкани, превърнати в тенджера под налягане след войните

...
В Западните Балкани, превърнати в тенджера под налягане след войните
Коментари Харесай

Московският фитил на балканската „тенджера под налягане”

В Западните Балкани, превърнати в тенджера под налягане след войните в някогашна Югославия през 90-те години, най-малкото противоречие може ненадейно да взриви напрежението. Това се случи предходната неделя към пропускателните пунктове, които разделят сръбската и албанската част на Косово. За разлика от повече от 100 страни в света, Сърбия в никакъв случай не е признавала независимостта на някогашната си провинция, която счита за своя " историческа люлка ". Протестирайки против смяна в разпоредбите, която би ги задължила от 1 август да одобряват косовски регистрационни номера и документи за идентичност, сърбите блокираха пропускателните пунктове с тежкотоварни коли и камиони, танкове, издигнаха барикади и стреляха по косовската полиция. Хеликоптери на KFOR, силите на НАТО в района, са ситуирани в северната част на страната. Това написа политическият анализатор Изабел Ласер в материал за френския вестник Le Figaro.

След оповестяването на независимостта на Косово през 2008 година към 50 000 сърби, живеещи в северната част на някогашната провинция, отхвърлят да признаят държавното управление на Прищина и неговите институции. Те не престават да употребяват регистрационни табели и документи за идентичност, издадени от сръбските управляващи, на които постоянно са оставали лоялни и от които зависят финансово. След напрежението, което към този момент раздруса Косово по същите аргументи преди година, държавното управление на Прищина реши, под натиска на Запада и по-специално на Съединените щати, да отсрочи до 1 септември установяването на новите правила на границата, считани за реципрочна мярка. Сръбското малцинство демонтира барикадите. Глътка въздух преди нов топлинен удар?

Четиринадесет години след оповестяването на независимостта районът остава сива зона в Европа. Диалогът, стартират през 2013 година от Европейския съюз сред Белград и Прищина, е в застой. Преговорите, стартирани през 2018 година от сръбския президент Александър Вучич и някогашния президент на Косово Хашим Тачи, които възнамеряваха да уредят разликите си посредством замяна на територии, срещнаха съпротивата на албанските радикали, сръбските националисти и някои европейски страни, враждебно настроени към концепцията. Но обстановката беше в допълнение отслабена от съветската война в Украйна.

Вярна на тактиката си, Русия всява разделения раздори на европейския континент, въпреки и единствено като показва независимостта на Косово, в никакъв случай не приета от Москва, като " казус ", извиняващ нейната експанзия в Украйна, откакто послужи като мотив за анексирането на Крим и частичната окупация на Грузия през 2008 година Свързана с " огромния съветски брат " посредством история, просвета, политика и вяра, Сърбия също е мощно подвластна от своята сила: 56% за нефт и 51% за газ. Охотно считана за троянски кон на Русия в Европа, Сърбия, която в никакъв случай не се е сблъсквала с предишното си след военните закононарушения, осъществени против нейните съседи през 90-те години, постоянно е заемала страната на Москва.

По улиците на Белград се продават тениски с облика на Владимир Путин, а буквата Z, символизираща съветската интервенция в Украйна, е нарисувана на доста стени. Но Сърбия също е европейска страна, публично заинтригувана от доближаване с Европейски Съюз. Следователно от началото на войната, на 24 февруари, Белград се люлее като махало сред Изтока и Запада. Тя гласоподава за резолюцията, осъждаща нападението против Украйна, само че отхвърли да се причисли към интернационалните наказания и да подлага на критика злоупотребите, осъществени от съветската войска. В събота, 30 юли, сърбите показаха военната си техника край Белград, своите съветски изтребители, новата си китайска система за противоракетна защита, получена през юли, само че също по този начин и европейско съоръжение, по-специално френско...

В продължение на няколко години, заради това, че не бяха твърдо прикрепени към солидно политическо и икономическо цяло, Западните Балкани се трансфораха в спектакъл на състезание за разрастващите се страни. От коя страна на новата стена, разделяща Изтока и Запада, ще попадне Сърбия? Владимир Путин предлага на сърбите различен модел на този на Европейския съюз, от време на време считан за разочароващ или стар, и намира дружелюбен отклик в сръбското държавно управление. И по-специално при Владимир Джуканович, народен представител и върховен функционер от ръководещата партия, който се занимава в Twitter с съветската агитация във връзка с Украйна: " Всичко наподобява демонстрира, че Сърбия ще бъде принудена да стартира денацификацията на Балканите... Сръбският президент Александър Вучич призна това в обръщението си към нацията в неделя: обстановката в Косово " в никакъв случай не е била толкоз комплицирана за Сърбия и за сърбите " и " атмосферата е нажежена ". Той втвърди реториката си, като даде обещание, че " Сърбия ще завоюва, в случай че сърбите бъдат нападнати... ".

Опитва ли се Русия да тласне Сърбия във въоръжен спор със съседите си, да дестабилизира Европа и да отвлече вниманието от войната в Украйна? Наред с Молдова, Грузия и сръбската част на Босна, постоянно изкушавани от разединение, Западните Балкани са една от целите на Владимир Путин. Но сравнението сред Русия-Украйна и Сърбия-Косово свършва дотук. Между двете обстановки разликата е забележителна: отсъстващ в Украйна, НАТО към момента има 3700 бойци в Косово, виновни за поддържането на мира и използването на мандата на Организация на обединените нации. А KFOR даде обещание да се намеси, " в случай че стабилността бъде застрашена ".

Източник: News.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР