В западната част на Щатите живее катерицата с необичайното име

...
В западната част на Щатите живее катерицата с необичайното име
Коментари Харесай

Тринадесетивичестият лалугер и как една катерица оцелява осем месеца без вода

В западната част на Щатите живее катерицата с необикновеното име тринадесетивичест лалугер. Освен със комплицираното си име, това малко животинче е известно и със способността си да изпада в положение на хибернация (нещо като зимен сън) в продължение на цели осем месеца.

През този интервал не пие и капчица вода, а сърдечният му темп, метаболизмът и телесната температура внезапно спадат. За разлика от него, множеството катерици не спят зимен сън, а складират храна, с цел да преживеят този сложен интервал от живота си.

Едва в този момент учените съумели да схванат по какъв начин тази катерица съумява да не ожаднее през цялото това време. Те изследвали кръвния серум на катерици в три положения - будни, полузаспали и такива, изпаднали във вцепенение. Известно е, че мощно съсредоточеният серум провокира жадност при животните и индивида.

И в действителност, по време на проучването се оказало, че концентрацията на серума при спящите катерици е ниска и по този начин те не усещат жадност, която да ги разсъни.

Учените помислили, че евентуално катериците пият доста вода преди да заспят, само че когато направили наблюдаване над държанието им по подготовката за сън, те открили, че се случва тъкмо противоположното - животинките пиели по-малко вода от нормалното.

Накрая разкрили, че катериците отстраняват електролити от кръвта си, да вземем за пример натрия, както и уреята и глюкозата, като евентуално ги съхраняват в пикочния си мехур.
Това може да ни даде информация за механизмите, по които и другите животни, спящи зимен сън, не ожадняват и оцеляват през зимата. Но може да откри приложение и при пациентите, страдащи от диабет и космонавтите, които се насочат на дълги пътешествия в Космоса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР