В западна Етиопия в близост до границата със Судан се

...
В западна Етиопия в близост до границата със Судан се
Коментари Харесай

Африканската страна, която седи върху един от най-големите златни залежи в света

В западна Етиопия наоколо до границата със Судан се разгръща регион, именуван зоната Асоса. Смята се, че там лежи най-старата златна мина в света.

Преди 6000 години точно от нея идвал благородният метал, употребяват от античните египтяни, известни с огромните си благосъстояния. Може би тъкмо от тази мина пристигнали и златните блага, които Савската кралица занесла на цар Соломон при визитата си в Израел преди съвсем 3000 години.

В момента обаче не историята на това място е толкоз забавна, колкото неговото бъдеще, написа Лиъм Бълок от Абърдийнския университет.

Причината е, че сега любознанието към благосъстоянията на земята там се е възвърнало. Местните поданици се надяват там да бъдат открити огромни златни находища, а няколко компании от минната промишленост изследват района от няколко години.

Бълок обаче дружно със своя сътрудник Оуен Морган счита, че Етиопия може да " седи " върху доста по-голямо благосъстояние, в сравнение с хората там позволяват.

Всъщност добивът на злато не е спирал да бъде е част от живота на локалното население, като хората там пресяват дребни частици от метала, носещи се по потоците в Асоса. Също по този начин те съумяват да намерят от него и в околните скали.

Дълго време обаче минната промишленост била съвсем изцяло замряла в Етиопия до началото на новото хилядолетие. Тогава държавното управление в страната взема решение да подтиква изследванията за злато, като издава лицензи на фирмите с интерес към това.

Резултатът е, че към днешна дата няколко сдружения се занимават с такива изследвания, само че забавното е, че нито едно от тях се търси злато в Асоса. Едната компания е със саудитско присъединяване и работи в източната част на страната.

Другата е дъщерна на американския колос в промишлеността Newmont. От по-рано в Етиопия участват и други задгранични сдружения, включващи такива от Италия и Кипър.

През 2016 година обаче египетската компания ASCOM прави огромно изобретение за Асоса. Според изчисленията на специалистите там има находища на 48 тона злато. И това звучи едвам като началото.

" Без подозрение има доста повече злато в тази област, в сравнение с в миналото е откривано. Това приказва за обещаващ източник на доходи за държавното управление през идващите години при все, че към момента огромна част от района към момента е неразучена ", показва Бълок.

" Не би било пресилено да се каже, че капацитетът на Етиопия за рандеман на злато се приближава до този на Южна Африка, което може да сложи страната в топ 5 на страните с най-големи находища от жълтия метал ", добавя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР