В зала Св. Георги“ на община Русе на 20 септември

...
В зала Св. Георги“ на община Русе на 20 септември
Коментари Харесай

Остава по-малко от един километър водопроводна мрежа да бъде реконструирана в Русе

В зала „ Св. Георги “ на община Русе на 20 септември се се организира междинна конференция за отчитане на напредъка в осъществяването на плановите действия.

Координаторът на плана Милена Йорданова показа информация за финансовото осъществяване на плана, като уточни регистрираните пред Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 година разноски до последното искане за заплащане, подадено от бенефициента ВиК – Русе.

По-малко от един километър водопроводна мрежа остава да бъде реконструирана, като дейностите ще се извършат в региона на Централна жп гара и в сектор по ул. „ Николаевска “. С това ще приключат строителните работи по водния план в Русе, разгласи доктор Стоян Нейчев, началник на плана. Продължава възобновяване на настилките поетапно. Над 120 км. мрежа се реконструира и построява за относително къс съгласно господин Нейчев интервал. „ В относителен проект с други градове това е първият сходен план на стойност над 100 млн. лева в България, който приключва своето осъществяване. Ще бъдат реализирани същинските цели на плана − възстановяване на качеството на водата, понижаване на загубите на вода и повреди ще пораждат доста рядко “, сподели още той.

Управителят на ВиК − Русе инж. Илиан Милев подчертава върху първостепенната задача на сдружението − непрекъснато да водоснабдява популацията и промишлеността, както и да пречиства водата. „ Постоянно жителите питат за асфалтирането. То ще стане и ще отмине, само че значимото е да има вода и да няма повреди. Подменени са 70 км от водопроводната мрежа, сменени са основни клонове, които са гръбнакът на водопроводната система “, показа инж. Милев. Той изясни, че забавянето на асфалтирането на ул. „ Цар Калоян “ се дължи на проточилата се процедура за координиране с Министерството на културата поради промяната на държавните управления. Съгласувателните процедури към този момент са минали, ВиК − Русе има реализатор и подготвеност да приключи своята част, а общината в понеделник също би трябвало да има определен реализатор. Възстановяването на настилката по улицата ще се извърши взаимно от ВиК − Русе и общината. Ако всичко е наред, то би трябвало да стартира идната седмица.

Инж. Милев се възползва от опцията обществено да благодари на чиновниците на ВиК − Русе, които съчетават съгласно него ежедневните си отговорности с работата по плана, като отделят огромна част от времето си, с цел да може планът да бъде приключен качествено и по-бързо.

Надградена е географската осведомително система на ВиК оператора, разяснява ръководителят на индустриалния отдел на сдружението инж. Драгомир Друмев. Това включва разнообразни модули с техническа информация, като в границите на актуализацията е създадена услуга за електронно уведомяване на потребителите за нарушение на естественото водоподаване при възможни повреди, от която скоро жителите ще могат да се възползват. По плана се построява и система за отдалечен мониторинг на преливници и основни точки по канализационната мрежа, където се инсталират енергийно самостоятелни датчици и контролери. Монтираните устройства ще предават настояща информация за статуса на мрежата към системата за мониторинг, а това ще ограничи времето за спешни преливания на канализационните колектори и клонове през преливници и ревизионни шахти и ще подкрепи работата на чиновниците на сдружението, като ще разреши непрекъснат отдалечен надзор на канализационната мрежа и прилежащите към нея уреди.

Проект „ Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ ВиК “ ООД – Русе “ се извършва с финансовата поддръжка на Кохезионния фонд на Европейски Съюз и държавния бюджет посредством Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР