В зала Съвременност“ на Културно-информационен център Безистен“ беше открита изложбата

...
В зала Съвременност“ на Културно-информационен център Безистен“ беше открита изложбата
Коментари Харесай

Първата в страната изложба с български кулинарни печатни издания от 1870 година до наши дни беше открита в ямболския Безистен

В зала „ Съвременност “ на Културно-информационен център „ Безистен “ беше открита изложбата „ Кулинарната история на България “, проведена от Община Ямбол и фондация „ Ямбол – усет и обичаи “.

Експозицията показва сбирката на Марин Лесев, която се състои от над 8000 печатни издания и включва книги, списания, вестници, брошури на кулинарна тема.

Колекционерът, родом от Габрово, има и повече от 80 тетрадки с домашни предписания и от кулинарни курсове от 1900 година.

Модератор на изложбата беше Цветан Димитров, кулинарен откривател и производител на зеленото сирене от тетевенското село Черни Вит.

Заместник-министърът на земеделието Георги Събев и заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов откриха експозицията.

„ Това е третото събитие, което организираме в Ямбол за тридесет дни. Радвам се, че измежду нас има и млади, и остарели, “ посочи заместник-министърът.

„ Изключително съм горделив, че Ямбол е хазаин на тази неповторима галерия – „ Кулинарната история на България “, която за пръв път в България показва сбирката на Марин Лесев от български кулинарни издания. Нашият град има богати кулинарни обичаи и какво по-добро място за показване на такава експозиция от Безистена, в който епохи наред са се продавали гастрономически изкушения, “ сподели заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов.

При представянето на сбирката си Марин Лесев обърна внимание и на доайените на българските кулинарни издания – Пенка Чолчева и Анна Хаканова.

Във витрините на Безистена са подредени печатни издания от 1870 година до наши дни, учебници и управления до 1940 година, ръкописи от 1900 година. Експонатите са подредени тематично – учебници, кулинарни издания – за млечни творби, вегетарианска кухня, готвене на дивеч и други Регионалната кухня също е застъпена, има и ямболски предписания.

Марин Лесев и Цветан Димитров демонстрираха „ сирене в дамаджана “ от село Орешак, Троянско, което се появява при започване на 20 век и за финален път е разказано през 1978 година.

Друг показан артикул, открит при подготовката на изложбата, беше ямболската лира – кремообразен млечен артикул, който се е заливал с масло в гювече и се е съхранявал няколко месеца.

Учители и възпитаници от Професионална гимназия по туризъм „ Алеко Константинов ” – Ямбол показаха шест остарели и достоверни предписания на обичайни за Ямболския край ястия, което беше изненада за посетителите на изложбата, препълнили залата на Безистена.

Гостите пробваха баница с булгур и спанак, лангиди, по-познати като тиганици, змигал по атоловски /пържени хапки самун в масло/, салата от пиперки със сирене – подготвя се от печени чушки под формата на примес, сладко от моркови и ямболски милинки.

Уменията на учениците от 8, 9 и 10 клас в компетентност „ Кетъринг ” и техните преподаватели от ПГТ „ Алеко Константинов “ бяха оценени от заместник-министъра на земеделието Георги Събев и от Мария Жекова – кулинар и притежател на купата „ Най-добър занимание готвач “ на България за 2021 година

Друга изненада за посетителите на изложбата бяха цифровизираните кулинарни книги на инфо пойнт терминалите, две от които са показани в първите им издания от 1870 година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР