„В Закона за енергетиката е записано, че клиентите на топлинна

...
„В Закона за енергетиката е записано, че клиентите на топлинна
Коментари Харесай

Адвокат даде съвет как да плащаме сметките за парното

„ В Закона за енергетиката е записано, че клиентите на топлинна сила в сграда-етажна благосъстоятелност имат право да заплащат употребяваната топлинна сила по няколко метода. Един от методите, който не е публикуван в множеството топлофикации, е така наречен „ равни месечни вноски “.

На клиентите предлагам да изберат равните вноски в този момент, вместо след предстоящото покачване на цените да натрупат неплатени зимни сметки, които да разсрочват със съглашения и да заплащат паралелно със сметките в идващия сезон ", сподели юрист Ангел Михайлов като образец да се избегне шокът от предстоящото повишаване на цените на топлинната сила.

Според юриста, работещ в енергийния бранш, не би трябвало клиентите авансово да се стресират от прогнозите за шоково нарастване на цените на топлинната сила.

Според закона при потребност от промяна в цената на топлинната сила се прави през 6 месеца. Следователно за разглеждане и одобряване на нови цени можем да приказваме едвам при започване на идната година и уточни, че повода за повишаването се корени основно в покачването на въглеродните излъчвания и двойното повишаване на цената на природния газ за няколко месеца.

„ Преди няколко дни Председателят на КЕВР обществено разгласи, че Комисията занапред стартира да работи и развива модели, с които да смекчи резултата от покачването на цената на природния газ върху цената на електрическата сила, като тези ограничения ще окажат въздействие и върху цената на топлинната сила. “ сподели юрист Михайлов.

Специалистът се върна на разновидността за намаляване на резултата от повишение на цените и изясни, че за установяване на равната вноска се взима потреблението от предишен сезон и се разделя на 12.

„ Така вместо прекомерно високи сметки в границите на 5 месеца по време на отоплителния сезон клиентите заплащат доста по-ниска сметка 11 месеца, като най-после се изготвя изравнителна сметка, по която дори има възможност да им се възстановят суми при по-ниска действителна консумация. “ сподели юрист Михайлов.

Адвокат Михайлов даде за образец, че без значение какъв брой минути приказва по мобилния телефон или какъв брой мегабайта употребява в интернет, в множеството случаи клиентът дължи идентична сума всеки месец за абонамент.

„ Разликата при заплащането на топлинната сила на равни вноски е, че в случай че сте потребилили по-малко сила от заложената месечно, следва в края на отчетния интервал да Ви бъде възобновена надвнесената сума. Разбира се, при другите услуги не е по този начин, в случай че не сте гледали телевизия цялостен месец, още веднъж ще би трябвало да платите абонамента за тази услуга. “ сподели юрист Михайлов.

Според юрист Михайлов като антикризисна мярка КЕВР може да даде инструкции в новия сезон сметките на всички клиенти да бъдат равни цяла година и най-после да се изготви една изравнителна сметка.

„ Шоковите цени на природния газ засягат всички браншове на страната, за това е належащо държавно решение. Защото едно е в зимните месеци сметките да скочат с 100 – 150 лв., друго е да се увеличи равната вноска с 10 до 25 лв..

Според мен някой в страната би трябвало да намерения за жителите, които са го овластили директно или индиректно и в сериозна обстановка да вземе сериозни ограничения за богатството на народа. “ сподели юрист Михайлов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР