В южния щат Алабама бе одобрен най-строгият закон срещу абортите

...
В южния щат Алабама бе одобрен най-строгият закон срещу абортите
Коментари Харесай

Алабама прие най-строгия закон срещу абортите в САЩ

В южния щат Алабама бе утвърден най-строгият закон против абортите в Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

Сенатът на Алабама поддържа законопроект за възбрана на съвсем всички аборти, оставяйки изключения единствено в случай че е застрашено здравето на майката. Преди това той бе утвърден от Камарата на представителите на щата и в този момент отива за автограф при губернаторката Кей Айви - републиканка, която към този момент се въздържа да каже дали ще го подпише. Тя обаче е известна като мощна противничка на абортите.

Законопроектът бе прокаран с 25 гласа против 6 и би трябвало да влезе в действие 6 месеца след подписването му от губернаторката. Със сигурност обаче той ще бъде юридически оспорен от американския Съюз за цивилен права и други правозащитни групи, които се зарекоха да подадат правосъден иск против новия закон. В резултат на такива искове сходни рестриктивни закони в щатите Кентъки и Айова към този момент бяха блокирани.

Гласуването в Алабама е част от акцията, подета в редица американски щати, да бъде принуден Върховният съд на Съединени американски щати да преразгледа конституционното право на дамата на аборт. През тази година закони за ограничение на правото на аборт бяха признати в 16 щата. Губернаторите на 4 от тях подписаха закони, забраняващи аборта, в случай че се долови сърдечен темп у ембриона.

Законът, утвърден през вчерашния ден в Алабама, отива още по-далече, забранявайки абортите без значение от стадия на бременността. Извършителите на абортите ще бъдат наказвани със закон от 10 до 99 години затвор, въпреки че дамата, на която се прави аборт, не предстои на наказателно гонене, съобщи Българска телеграфна агенция.

Щатският Сенат, болшинство в който имат републиканците, по едно и също време с новия закон отхвърли корекция, импортирана от демократите, която би разрешила легален аборт за дами и девойки, забременели при обезчестяване или блудничество.

Поддръжници на възбраната в Алабама обявиха, че правото на живот на нероденото дете стои над другите права, и прибавиха, че биха желали да видят по какъв начин съдът ще посрещне този техен мотив.

Въпросът в този момент е дали Върховният съд на Съединени американски щати, в който след две нови назначения от президента Доналд Тръмп преобладават консерваторите, ще анулира едно свое присъждане по основен проблем от 1973 година, което подсигурява правото на дамата на аборт, отбелязва Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР