В YouTube видео, озаглавено 12 интересни НОВИНИ, които МЕДИИТЕ СКРИХА

...
В YouTube видео, озаглавено 12 интересни НОВИНИ, които МЕДИИТЕ СКРИХА
Коментари Харесай

Factcheck: Със стари клипове Слави Клашъра внушава, че САЩ въоръжават източния фланг на НАТО за война с Русия

В YouTube видео, озаглавено „ 12 забавни НОВИНИ, които МЕДИИТЕ СКРИХА от нас “, Слави Панайотов (The Clashers) се пробва да внуши, че Съединени американски щати приготвят голяма пратка на военна техника (танкове) за източния фланг на НАТО. За доказателство обаче демонстрира остарели фрагменти, които са снимани години преди съветската инвазия в Украйна.

Водещият прави отпратка към оповестеното на срещата на върха на НАТО в Мадрид от юни 2023 година последователно нарастване на силите за бързо реагиране: „ Видеата са направени основно в Америка и съответстват с информацията, че НАТО е напът да разположи към 300 000 бойци по източната ни граница. ” В коментар на фрагментите, водещият добавя, че „ хората се питат закъде са се запътили и готви ли се нещо по-голямо “. Слави прибавя и че усилването на военното наличие на източния фланг на НАТО може да бъде интерпретирано и като провокация към Русия.

На фрагментите се виждат влакове, които придвижват десетки американски танкове (M1 Abrams, K2 Black Panther). Показаните видеа са от 2019 година, 2020 година и 2021 година

, част от което е употребена в предаването, е оповестено 2019 година в YouTube канала Jason’s family adventures, в който семейство споделя за живота си. Конкретните фрагменти демонстрират трен, който транспортира американски танкове Abrams, както и друга военна техника. В мненията под видеото не се загатват нито спора сред Русия и Украйна, нито НАТО. 

съдържа фрагменти на трен, претрупан с военна техника, преминаваща през Сан Диего, Южна Калифорния. Публикуван за пръв път в платформата Х (бивша Twitter) през март 2020 година, клипът още тогава става мотив за суматоха, че стартира военно състояние в Съединени американски щати. В деня след обявата излиза . Всъщност става дума за всекидневно събитие, защото наоколо до Сан Диего се намира „ Националния център за образование […], където кавалерийските елементи на армията на Съединени американски щати употребяват танкове за образования в пустинята. “ Влакът не нахлува в града, а минава през неговия център на излизане в посока околните военни бази.

, употребен от The Clashers, демонстрира фрагменти, снимани от консуматор в YouTube с име @SD457500. Става въпрос за любителски канал, в който се разгласяват клипове на разнообразни модели влакове от американските железници. Нито в неговата обява, нито в мненията се разисква евентуално въоръжаване на източния фланг на НАТО, а самото видео датира от ноември 2021 година.

Проверено: Видео в канала на известния ютубър Слави Панайотов внушава, че Съединени американски щати изпращат огромни количества военна техника към източния фланг на НАТО. Кадрите са извадени от любителски клипове, споделени в обществените мрежи сред 2019 година и 2021 година В нито един от видеоклиповете не се загатва НАТО или евентуален спор с Русия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР