В управлението има известна доза полифония, коментира в предаването „Тази

...
В управлението има известна доза полифония, коментира в предаването „Тази
Коментари Харесай

Томислав Дончев: В управлението има известна доза полифония

В ръководството има известна доза полифония, разяснява в предаването „ Тази заран “ по bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

На въпрос дали пътуването на Волен Сидеров до Крим е проблем за ръководството, той отговори: „ Г-н Сидеров може да върви, където пожелае, той няма забраняване или някакви ограничавания, свързани с напредването. Приемам въпроса, в случай че го беше командировал министър-председателят, а това, явно, е невероятно, тъй като господин Сидеров не е на работа в Министерски съвет “.

„ Ако ме питате дали има известна доза полифония в ръководството, несъмнено има – разнообразни партии, разнообразни визии и това не е нищо извънредно, когато приказваме за съдружно ръководство “, добави той.

Според Дончев има разлика в поддръжката на „ Атака “ към Българска социалистическа партия преди и в този момент към ГЕРБ, тъй като „ има разлика дали се поддържа тихомълком и дали поддръжката е очевидна, на база подписано съдружно съглашение “. Той още веднъж уточни, че сходна управническа структура не е лесна и в нея се вършат взаимни отстъпки. И в случай че някой попита дали компромисите не са доста огромни, незабавно бих задал контравъпроса: „ Каква беше алтернативата? “, сподели вицепремиерът.

„ Проруска доза благосклонност има, изключително в някои от партиите, само че нееднократно всеки от водачите – и като политически партии, и значително като деяние, не е давал мотиви да се съмняваме в проевропейската ориентировка на страната “, увери той. Евроскептичните настроения не са феномен – такива има и в други страни, изключително източноевропейски, добави Дончев.

„ Иначе не е редно да има война сред институциите – продължи той. – Напрежение е редно да има – другите институции са кроени по този начин, че взаимно да се балансират и удържат, т.е. напрежение е редно да има. Война сред институциите не може и не би трябвало да има “.

„ Стабилността в днешно време е доста скъп капитал – и политически, и стопански, и публичен, и тя се удържа мъчно “, сподели Дончев, добавяйки, че това има връзка с компромисите, които би трябвало да се вършат.

По думите му „ ръководството не може да бъде технология на компромиса “, само че той не вижда предпоставки за предварителни избори.

За серията митинги напоследък Дончев разяснява: „ Утвърди се механиката, когато някой желае средства, има избрани претенции – синдикални, професионални, да застава пред Министерски съвет и да декларира позиция. Ние се опитваме, според от опциите, да реагираме във всяка обстановка “.

Уточнявайки, че почита настояванията на всички, вицепремиерът подсети: Когато някой споделя: „ Нека страната даде “, да припомня, че тя страната лични пари си няма. Държавата дава единствено това, което е взела под формата на налози “. „ Парите в никакъв случай не са задоволително по отношение на потребностите и настояванията “, добави той.

Помолен за коментар дали съгласно него са били нарушени правата на кметицата на „ Младост “ Десислава Иванчева при ареста ѝ, Дончев отговори, че е „ срещу телевизионното и фейсбук правораздаването “. Съдът ще се произнесе и ще каже кой е бил прав, сподели той.

За трасето на Автомагистрала „ Струма “, което минава през скъпи археологически находки край с. Покровник Дончев разяснява, че това не е първият археологически обект, открит по трасето на някой от инфраструктурните планове. В взаимозависимост от значимостта на находката, тя или се мести, или се променя трасето – с естакада или заобикаляне. При всички случаи обаче за мен едно такова предложение би трябвало да бъде направено преди всичко от археолозите и на второ място – от инженерите. „ Компромиси с историята, с археологическите забележителности не сме правили “, сподели той и добави, че „ решение няма, ще се съобразим с вижданията на специалистите “.

За Европейския юношески конгрес Дончев разяснява, че не би го провел по този метод, само че по-важно от организацията е какво е дискутирано и какви решения са взети. Според него изявлението, че надали не имиджът на всички сходни конгреси до този миг се е сринал поради случилото се в България „ при всички случаи е прекомерно “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР