В Унгария влезе в сила закон, който забранява бездомничеството. А

...
В Унгария влезе в сила закон, който забранява бездомничеството. А
Коментари Харесай

Да си без дом: от днес в Унгария това е престъпление


В Унгария влезе в действие закон, който не разрешава бездомничеството. А това значи, че от през днешния ден страната е цялостна с най-малко 30 хиляди нови " нарушители ". Още тази седмица полицията в Будапеща щяла да стартира с хайките.

Когато преди близо 30 години по улиците и в подлезите на Будапеща се появиха първите бездомници, доста унгарци бяха шокирани от този непряк резултат на политическите промени. Междувременно всички привикнаха с бездомните хора. А те са легион: надали има друга европейска столица с толкоз доста бездомници и най-много с толкоз доста възрастни хора без покрив над главата.

Решението на Орбан

Унгарският министър председател Виктор Орбан от дълго време иска да реши проблема по един много коренен метод - като просто забрани бездомничеството. Но опитите на държавното управление и на отделни общински управляващи да вкарат тази възбрана се проваляха неведнъж пред Конституционния съд и пред Върховния съд на Унгария, за финален път през 2016 година. Затова през юни тази година бездомничеството беше неразрешено по силата на корекция в конституцията, без Конституционният съд да може да апелира решението. Оттогава в унгарската конституция е записано, че " обитаването на публични места е неразрешено ".

Унгарският министър председател Виктор Орбан

Днес влиза в действие и законът към съотвения параграф в конституцията. По този метод бездомничеството към този момент е публично неразрешено. Формулировката " обитаване на публични места " включва и това: когато бездомници лежат или седят някъде със своите движимости. Ако не изпълнят разпорежданията на полицията да изоставен мястото и не се настанят в някое общежитие или подслон, те могат да бъдат осъдени с полагане на общественополезен труд. Ако пък откажат, могат да бъдат задържани. Арест се планува и при положение, че в границите на три месеца бездомниците пренебрегват три полицейски нареждания да изоставен публичното място, което населяват. При такова стичане на събитията бездомните хора ще бъдат съдени по бързата процедура, след което им следва престой зад решетките. Освен това полицията ще може когато и да е да конфискува движимостите на бездомниците и да ги унищожава. В това число и персонални движимости като фотоси да вземем за пример. Разходите ще се поемат от засегнатите.

" Бедността не е закононарушение! "

Редица неправителствени организации, измежду които и сдружението " Градът принадлежи на всички ", стачкуват от месеци против новата възбрана, окачествявайки я като " нечовешка " и безусловно несъответствуваща за решаването на казуса. На последния митинг пред Народното събрание цивилен сдружения и културни дейци издигнаха плакати със следните послания: " Бедността не е закононарушение! " и " Този, който мъчи бедните, е страхливец! ".

Новият закон се натъква на рецензии и в чужбина. В по този начин наречения си " Доклад Саргентини " Европарламентът посочи закона за възбрана на бездомничеството като образец за това по какъв начин Унгария нарушава съществени правила и полезности на Европейски Съюз. " Докладът Саргентини " се употребява като основа за настоящата сега наказателна процедура против Унгария.

Повечето от 30-те хиляди маджарски бездомници живеят по улиците на Будапеща

Унгарското държавно управление отхвърля всички рецензии - и най-много обвиняванията, че криминализира бездомниците. Новият закон ще избавя човешки животи, съобщи виновният държавен секретар в министерството на човешките запаси. Законът щял да защищити бездомниците от измръзване, а всички наранени хора неминуемо щели да преминат през общежития за краткотрайно настаняване, където щели да получат не само облекло и обществени съвещания, само че и предложения за работа.

По-добре на улицата

Предполага се, че все още в Унгария има към 30 000 бездомници. Повечето от тях живеят по улиците на Будапеща. Според данни на унгарското държавно управление, приютите за бездомници разполагат с 19 000 места. Но граждански сдружения, които се грижат за хора, останали без дом, приказват за не повече от 11 000 места, освен това в неприятни условия. Затова и доста от бездомниците избират да останат на улицата, настояват критиците и дефинират дейностите на държавното управление като " дилетантски и непрофесионални ".  " Новият закон за бездомничеството е почти толкоз безразсъден, колкото и да забраниш на хората да вземем за пример да се разболяват ", споделя известният методистки свещеник Габор Ивани, който от години управлява подслон за бездомници в Будапеща.

Остава да забележим какъв брой поредно полицията ще извършва новите разпореждания. Независими маджарски медии оповестяват, че още тази седмица полицията в Будапеща ще стартира да организира хайки против бездомниците. В знак на митинг доста хора се включиха в спонтанна акция: по площадите, където нормално се събират доста бездомници, те просто легнаха върху разгънати кашони и останаха там часове.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия, в която демонстрираме по какъв начин в Шотландия оказват помощ на бездомните:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР