В УМБАЛСМ Пирогов“ няма престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне

...
В УМБАЛСМ Пирогов“ няма престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне
Коментари Харесай

Доклад от 93 страници: В „Пирогов“ няма престъпления, злоупотреби и корупционни практики

В УМБАЛСМ „ Пирогов “ няма закононарушения, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на вреди в лечебното заведение. Това демонстрира завършилата инспекцията на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), инициирана от министъра на опазването на здравето проф. Хинков и присъединената към неговия сигнал прокурорска кореспонденция.

Спешната болница разпространиха до медиите изводите от отчета, който е в 93 страници.

От „ Пирогов “ напомнят, че инспекцията е била инициирана и от управлението на болничното заведение. Става дума за интервала от началото на юли 2022 година  до края на юли 2023 г. 

В него се чува по какъв начин доктор насочва закани към околните на момичето

Въз основа на този отчет са издадени 4 акта за административни нарушавания. Първите три акта са за закъснение от няколко дни на качване на информацията в профилираната осведомителна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това закъснение се дефинира като маловажно. Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в обстановка на непреведени от предходното управление търг и неприключила процедура по нов. Това е осъществено от управлението в  ситуация на последна нужда заради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази процедура е открита в множеството лечебни заведения в страната. Според член 8 от Закон за административните нарушения и наказания  „ Не са административни нарушавания действията, които са осъществени при неизбежна защита или последна нужда. “

Здравният министър беседва с шефа и част от екипа на лечебното заведение

От незабавната болница допълват, че чакат да видят дали въз основа на тези констатации на АДФИ министър Хинков ще отдръпна решението за промяна на управлението, аргументирано с осъществени финансови злоупотреби и закононарушения. 

Това се случи на изключително съвещание

В началото на декември 2023 година министър Хинков съобщи, че в случай че се откри, че данните в отчет за „ Пирогов “ са измислени от специалистите, които са писали отчета, ще си подаде оставката.

Постът ще поеме лицево-челюстният хирург доктор Константин Димов

На 5 декември стана известно, че шефът на УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов " доктор Валентин Димитров е освободен от поста си. Дни преди този момент министърът на опазването на здравето сподели, че одит, осъществен в болница „ Пирогов “ в интервала юни 2022 – юли 2023 година, демонстрира финансови нарушавания в лечебното заведение, както и че болничното заведение е в неприятно финансово положение. Директорът на болничното заведение опроверга изказванията на министъра на опазването на здравето.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР