В УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ“ оргаизират акция по кръводаряване

...
В УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ“ оргаизират акция по кръводаряване
Коментари Харесай

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ оргаизират акция по кръводаряване в помощ на децата

В УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ оргаизират акция по кръводаряване в помощ на децата. Тя ще се организира на следващия ден и в сряда. Поводът е Международният ден на Таласемията. 51 деца с рядкото генетично заболяване се лекуват и наблюдават в Експертния център за Хемофилия, Таласемия и други редки хематологични болести към столичната болница. За да живеят, на тези деца би трябвало да се прелива кръв на всеки 2 до 4 седмици.

Акцията по кръводаряване ще се организира на 9 и 10 май в обновената част от Спешното поделение на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ сред 8:30 и 12:30 часа, съобщи настоящо.ком.

Всеки, който има предпочитание да подари кръв, може да се запише в особено основана платформа. Тези, които не са съумели да се запишат авансово, също няма да бъдат върнали – те могат напряко да отидат на място в посочените дни и часове.

Организатор на акцията е фармацевтичната компания Нобел Фарма, в партньорство с Експертен център за Хемофилия, Таласемия и други редки хематологични болести към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, както и на Националният център по трансфузионна хематология.

Какво съставлява таласемията и за какво пациентите имат потребност от кръв?

Таласемията е рядко, наследствено, генетично заболяване, което се дължи на недостатък на молекулата на хемоглобина. Произвеждат се некачествени червени кръвни кафези със мощно скъсена преживяемост. В резултат наличието на хемоглобин в организма е по-малко от нужното, което пречи на снабдяването на органите с О2 и води до анемия. Става въпрос за тежко заболяване, което продължава до живот. Лечението е стандартно, с регулярни кръвопреливания на всеки 2 до 4 седмици. Този развой води до струпване на желязо в организма, поради което се постанова ежедневна хелатираща терапия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР