В УМБАЛ Света Марина“ тестват високотехнологичен скалпел, който е 10

...
В УМБАЛ Света Марина“ тестват високотехнологичен скалпел, който е 10
Коментари Харесай

Във Варна тестват скалпел 10 пъти по-остър от върха на топлийка

В УМБАЛ „ Света Марина “ тестват високотехнологичен скалпел, който е 10 пъти по-остър от върху на карфица. Това оповестяват от Медицинския университет във Варна.

Високотехнологичният скалпел дава опция на доцент доктор Николай Сапунджиев и екипа на клиниката по УНГ заболявания да прави извънредно фини и точни сечения на всевъзможни тъкани в региона на главата и шията. Става дума за съвременно потомство CO2 лазер, който намира приложение както при тежка патология, по този начин и при чисто естетически интервенции.

Подобен лазер се ползва за първи път във Варна. Фазата е тестова, само че ранните резултати надминават упованията на екипа, оповестяват още от МУ - варна.

Модерният скалпел дава опция за извънредно точно премахване на тумори на кожата и меките тъкани. С помощта на високотехнологичния инструмент доцент доктор Сапунджиев прави пластика на меките тъкани във фаринкса при пациент, измъчен от затруднено дишане и хъркане.

Лазерът може да бъде прилаган както при новородени, по този начин и при хора в преклонна възраст. „ Най-малкият ни пациент сега е 3-годишен – при него се постанова намеса поради хипертрофия на тонзилите “, показа експертът.

Най-възрастният пациент на екипа на доцент Сапунджиев е 80-годишен пациент с кожен израстък на ухото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР