В УМБАЛ Лозенец официално откриха панкреасен център. Хирургията на панкреаса

...
В УМБАЛ Лозенец официално откриха панкреасен център. Хирургията на панкреаса
Коментари Харесай

Откриха панкреасен център в УМБАЛ Лозенец

В УМБАЛ " Лозенец " публично откриха панкреасен център. Хирургията на панкреаса е една от най-сложните и се прави във високоспециализирани центрове, каквато е практиката в Европа и света. Такъв ще бъде и новосъздаденият център с началник доцент доктор Олег Чолаков, който е и модератор на първите Клинични дни „ Лозенец “.

" Днес публично открихме панкреасен център в болница " Лозенец ", като нашата цел е болните, диагностицирани с рак на панкреаса, да получат оптимално грижи на европейско и международно равнище. В знак на поддръжка на нашите старания при нас гостува и проф. проф. доктор Валдемар Уул, който даже сега прави интервенция на наш пациент в болничното заведение ", сподели доцент Олег Чолаков.



Доц. Чолаков разясни, че пациентът, който ще е опериран от проф. Валдемар Уул, е на 78 години с съпътстващи болести, като туморът му не е доста огромен и е допустимо е да бъде отстранен. След това той ще оперира и жена по метода на палиативна хирургия, защото при нея туморът няма да може да бъде отхвърлен.



" Предоперативната химиотерапия към този момент излиза на напред във времето – тя се прави преди самата интервенция, като най-често се правят два курса химиотерапия, което прави допустимо смаляването на тумора и надлежно неговото премахване. След това чак следва самата интервенция, а след нея се продължава с химиотерапия ", разясни доцент Чолаков. 

Специалистът, който гостува на болница " Лозенец ", проф. доктор Валдемар Уул, е шеф на Хирургичната клиника в болница „ Сейнт Йозеф “ в Бохум и професор по хирургия в Рур университет, Бохум, президент на Немското хирургично сдружение и почетен член на Българското хирургично сдружение.



Днес той извърши интервенция на 78-годишния пациент в болница " Лозенец ", а на следващия ден следва да оперира и още една пациентка. Днес, преди интервенцията, проф. Уул организира и полемика със студенти, по време на която показа положителни практики от своя опит.

Преди лекцията му студентите имаха опция да видят в зала, на огромен екран, по какъв начин се случва и самата интервенция на рак на панкреаса.



" Поставяме начало на една дълготрайна колаборация с панкреасния център с този в Бохум и проф. Валдемар Уул. Много наши сътрудници ще отидат на образование там. Учим се от западните учебници. Надявам се панкреасният център в нашата болница да даде услуга на високо равнище. Болницата е екипирана и обзаведена извънредно добре, тъй че пациентите да се усещам оптимално умерено. Не на последно място тук работят и едни изключителни експерти ", сподели доктор Христо Стоянов, шеф на УМБАЛ " Лозенец ".



Според статистиката, предоставена от доцент Олег Чолаков, сред 1500 и 2000 души годишно са новооткритите случаи на рак на панкреаса, като при 10% от тях туморът може да бъде отхвърлен. 

" Ракът на панкреаса е болест след 60-ата година. В по-ранна възраст е съвсем изключение. Имаме обаче и 50-годишни пациенти. Има потвърдена генетична връзка при рака на панкреаса. Има цели семейства, при които има развиване на панкреаса. Не бих споделил, че при пациенти, диагностицирани с тази болест има подмладяване, само че броят им се усилва. Очакванията са през 2030 година ракът на панкреаса да заеме второ място измежду онкологичните болести ", сподели още доцент Чолаков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР