В Украйна започна следващият етап от военната операция на Руската

...
В Украйна започна следващият етап от военната операция на Руската
Коментари Харесай

Украинските укрепени райони в Донбас ще изискват внимателно нападение

В Украйна стартира идващият стадий от военната интервенция на Руската федерация, заяви външният министър Сергей Лавров. Министерството на защитата заяви, че единствено през нощта ракетни войски и артилерия са атакували 1260 военни обекта на Въоръжените сили на Украйна. Началото на „ борбата за Донбас “ също беше оповестено в Киев. Но през осемте години на спора въоръжените сили на Украйна трансфораха частта от Донбас под собствен надзор в същинска цитадела. Какви компликации чакат нашата войска по време на нападението на тези укрепени региони?

Руските въоръжени сили поредно извършват проекта за избавление на ДНР и ЛНР, съобщи във вторник министърът на защитата военачалник от армията Сергей Шойгу. Само през последните 24 часа високоточни ракети са потиснали 13 укрепления на украински войски и места за централизация на вражеска жива мощ и техника.

Целите на офанзивите бяха концентрацията на жива мощ и военна техника на съперника покрай Славянск, както и в Барвенково в южната част на Харковска област (южно от град Изюм) и в региона на Попасна в северозападната част на ЛНР. Самият град Попасна попадна под контрола на съветските въоръжени сили на 15 април. Добавяме, че в понеделник вечерта украинската страна призна загубата на регионалния център Кременная, също ситуиран в северозападната част на Луганска област. В същото време се появиха известия за съветски въздушни и артилерийски удари по позиции на въоръжените сили на Украйна в централната част на ДНР, окупирана от украинските сили за сигурност - западно и северозападно от Донецк.

Трябва да се означи, че във вторник усилването на бойните дейности се следи и в югозападната част на Донбас - в региона на Гуляйполе, Запорожка област, където съветските войски унищожиха няколко установки „ Бук-М1 “.

„ По всички признаци или сме се подготвили за съществено нахлуване, или в действителност е почнало “, сподели по този мотив Александър Ходаковски, пълководец на батальон „ Восток “, който в този момент е в Мариупол. „ Определено има нарастване на работата на авиацията. Тя работи все по-интензивно “, сподели Ходаковски. Според него усилването на бойните дейности се следи по цялата линия на фронта в Донбас. „ В Мариупол също прехвърляме боен личен състав от посока на посока и тяхната централизация. Това в действителност е или прагът на сериозна атака, или към този момент сме влезнали в нея “, добави източникът.

Съобщенията за интензивни борби в региона на юг от Изюм и придвижването на мобилни елементи на съветските войски източно от Гуляйполе, съчетани с интензивната работа на Военновъздушни сили и масирана артилерийска подготовка, свидетелстват в интерес на началото на втората фаза на интервенцията за цялостно освобождение на ДНР и ЛНР. Както се предполагаше по-рано, това допуска нахлуване от север (от Изюм) и от югозапад (от Гуляйполе до Курахово), с цел да вземе групировката на Донбас на съперника в „ клещи “. Според някогашния министър председател на ЛНР, политологът Марат Баширов, завладяването на Кременная в понеделник значи обезпечаване на една от първите замъци по пътя към образуването на предстоящ казан за въоръжените сили на Украйна и националните батальони.

Украинската формация в Донбас, която се е укрепила в региона на Славянск и Краматорск и агломерацията Северодонецк-Лисичанск, може да наброява, съгласно някои оценки, към 90 хиляди души, считат анализатори. Освен това, съгласно тях, по време на оперативната пауза, траяла няколко седмици, въоръжените сили на Украйна съумяха да трансферират всички налични сили от Киев и Чернигов на изток от Днепропетровск. В резултат на това в този регион се образува група от 20-25 хиляди души с цялостни муниции - и тези сили на въоръжените сили на Украйна, както се чака, могат да бъдат хвърлени за деблокиране на джоба на Донбас, когато той се образува.

Олег Царев, някогашен народен представител на Върховната Рада на Украйна, първият ръководител на Народното събрание на Новоросия, допусна, че напредването на съветските войски в Донбас ще бъде постепенно, като се има поради, че градовете, окупирани от въоръжените сили на Украйна през 2014 година 2015 бяха превърнати в същински укрепени региони. „ Украинските управляващи и техните западни съдружници бяха изцяло наясно какво ще създадат съветските войски. Те претеглиха обстановката, преброиха нашите, броя на своите, количеството техника и взеха решение да оставят войските си там “, сподели източникът. „ Ако въоръжените сили на Украйна бяха видели, че нямат късмет, щяха да се отдръпват в Днепропетровск, в Запорожие, щяха да се скрият в огромните градове, както направиха в Харков. Но те имат вяра, че има късмет. Те притеглят най-хубавите оръжия, които им доставят западните страни”, сподели политикът.

Царев означи, че ВСУ и националните батальони в Донбас са добре готови. „ През последните няколко седмици те укрепиха защитните си линии, които като цяло се изграждаха от седем години и половина. Готвеха се за война, тъй че няма да е елементарно за нас. Няма потребност да се караме на нашите войски за бавното им придвижване, те имат доста сложна задача”, сподели още политикът.

„ Преди щурмуване на укрепени региони се прави разузнаване, с цел да се открият техните укрепителни качества, по какъв начин и къде са ситуирани силите и средствата. Освен това освен въздушно разузнаване, само че и разузнаване в действие “, изясни Алексей Леонков, редактор на списание „ Арсенал на Отечеството “.

Според събеседника съветските въоръжени сили ще би трябвало да обстрелват украинските укрепления, да преценяват реакцията на съперника и да открият разположението на силите и средствата. „ След това има потушаване на огъня, като се има поради, че множеството от укрепленията би трябвало да бъдат разрушени “, продължи анализаторът.

Експертът уточни: защото множеството от укрепените региони на ВСУ са ситуирани в обитаеми места или покрай тях, съветските войски ще употребяват високопрецизни системи, които имат минимално отклоняване от целевата точка за доста евентуално проваляне.

„ След като огнестрелните оръжия се отработят и времето на офанзивата им ще зависи от положението на укрепленията, подстъпите към тях също ще бъдат обработени, защото по предписание те постоянно са минирани “, сподели той.

След това - след потушаване на съпротивата - стартира етапа на земята, добави Леонков. „ Необходимо е да напредваме, да разберем дали има сили и средства, които могат да ни устоят. За да създадем това, се извиква огнева поддръжка, съпротивата е смазана - и войските не престават напред. Сега имаме задачата освен да превземем оборудванията, само че и да спасим колкото е допустимо повече персонален състав, който ще щурмува тези укрепления и ще освободи обитаемоте места “, заключи специалистът.

За да завладяват украинските укрепени региони, съветските сили ще се нуждаят от всички типове стандартни оръжия, сподели доцентът от катедрата по политически науки и социология на Руския стопански университет. Плеханов, член на експертния съвет на " Офицери на Русия " Александър Перенджиев.

Ще би трябвало да „ удряте “ от разстояние укрепените региони на въоръжените сили на Украйна, те са издигнати през последните осем години, няма да работи просто по този начин. Необходима е масирана офанзива с всички типове оръжия. Говоря за минометен огън, и артилерия, и ракетен огън, както и ракетен и въздушен бомбен обстрел. Едва по-късно ще може да се пристъпи към прочистването “, сподели той.

„ В същото време за нас е значимо да се уверим, че въоръжените сили на Украйна не могат да получат спомагателна помощ – храна, муниции, оръжия и персонален състав “, сподели източникът. „ Можем да кажем сигурно, че имаме цялостен надзор над въздуха, тъй че тук поддръжката за ВСУ е прекратена. Що се отнася до пътищата, е належащо да се увери;, че те са добре простреляни. Дори не изключвам, че ще би трябвало да бъдат минирани “, акцентира военният специалист.

Перенджиев обърна внимание и на обстоятелството, че част от укрепените региони се намират в жилищни региони „ Там, където има такава опция, е належащо да се провеждат филантропични коридори и да се изтеглят цивилните. Тези, които остават там, би трябвало да бъдат предизвестени, че пътищата са минирани”, приключи събеседникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

осведоми, че провежда посредством Клубовете „ Приятели на “ по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР