В туршията винаги се добавя сол и киселина, за да

...
В туршията винаги се добавя сол и киселина, за да
Коментари Харесай

Донка Байкова разби митовете за родните туршии

В туршията постоянно се прибавя сол и киселина, с цел да се запазят зеленчуците. Изследвания обаче демонстрират, че несъразмерната приложимост на сол води до увреждане на клетките и от време на време - до рак. Вредна ли е родната туршия, изясни диетологът проф. Донка Байкова.

" В никакъв случай не е нездравословна, това е доста потребна зеленчукова храна. Използваме я в този сезон, тъй като по нашите географски ширини липсват пресни зеленчуци. Ето за какво консервираме някои от тях и вършим туршии. Добавяме вода, сол, от време на време оцетна киселина ", съобщи експертът по хранене пред.

Специално киселото зеле е доста потребна храна. По-богато е на витамин C от натуралното зеле, стана ясно от думите ѝ. Въглехидратите в продукта се трансформират в млечна и оцетна киселина, това са потребни бактерии. Въпросът е какъв е процентът на осоляване, той би трябвало да бъде невисок. У нас обичайна рецепта е 5% сол - задоволително количество, което да обезпечи трайността на ферментиралия артикул. Добре е да осоляваме зелето с 1,5% - една супена лъжица морска сол на литър вода, изясни проф. Байкова.

Тя сигнализира, че високата консумация на кисело зеле, богато на сол, води до нараснал риск от рак на дебелото черво и по-горните отдели на храносмилателния тракт. Азиатците, които са потребители на огромни количества ферментирали зеленчуци, имат по-голяма заболеваемост от рак на дебелото черво, даде образец експертът по хранене.
Проф. Байкова заключи, че би трябвало да понижим доста традициите си и рецептите, с цел да няма канцерогенен резултат. Солта покачва риска от сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно, още веднъж акцентира тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР